BIST 9.658
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.963,78
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Zühtü Arslan referandum şaibeli dedi mi işte o sözleri

AYM Başkanı Zühtü Arslan yaptığı açıklama ile olay yarattı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu açıklamadaki sözlerin "referandum şaibe' manasına geldiğini iddia etti. Peki Zühtü Arslan bunu dedi mi konuşmasının tam metninde ne söylüyor?

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin 55. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında OHAL, KYK ve refaranduma da değinen Arslan'ın bir cümlesi kafaları karıştırdı. Anayasa koyucunun lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmenin esasen mahkeme eliyle anayasa değişikliği yapmak anlamına geleceğini kaydeden Arslan, ''Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmalarına yol açacağı her türlü izahtan varestedir'' dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise törenin hemen arkasından bir konuşma yaparak bu sözlere atıfta bulundu ve referandum sonuçlarının meşru olmadığını şu sözlerle savundu:

AYM REFERANDUM ŞAİBELİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Ne diyordu 101'nci madde, "Arkasında sandık mührü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir" Siz bunu hangi gerekçeyle değiştiriyorsunuz? Kim size bu yetkiyi verdi? Anayasa Mahkemesi Başkanı, bu referandumun şaibeli olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Anayasa Mahkemesi'nin bu duyarlılığı için teşekkür ediyorum.

AYM BAŞKANI 'ŞAİBELİ' DEDİ Mİ? KONUŞMASININ TAM METNİ?

Peki AYM başkanı Zühtü Arslan tam olarak ne dedi? İşte Zühtü Arslan'ın virgilüne noktasına dokunmadan o sözleri :

-Anayasa koyucunun lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek esasen mahkeme eliyle anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir.

MEŞRUİYET TARTIŞMALARINA YOL AÇAR

Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmalarına yol açacağı her türlü izahtan varestedir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin ‘hak eksenli’ yaklaşımının anayasal sınırlar içinde kalarak ve yargısal aktivizme tevessül etmeden temel hak ve hürriyetleri koruması şeklinde anlaşılması gerekir.

OHAL VE KHK'LARI DENETLEME YATKİSİNE SAHİP DEĞİLİZ

Bu çerçevede söz gelimi Anayasa Mahkemesinin görev yetkilerinin düzenlendiği Anayasa’nın 148. maddesinde Olağanüstü Hal'de çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde dava açılamayacağı açıkça belirtilmiştir. Mahkememiz de bu açık anayasal hüküm ve yukarıda ifade edilen ilkeler karşısında OHAL KHK’larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir.