50 yıl önce tam bugün iki bakan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi.
Abone olTarihler 16 Eylül 1961'i gösterdiğinde darbe mağduru iki bakan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan demokrasinin gözyaşları içinde idam edildi.
Yassıada yargılamalarında çıkan bir diğer idam kararı ise Başbakan Adnan Menderes'e aitti. Menderes de yol arkadaşlarından bir gün sonra aynı yerde Yassı Ada'da idam edildi.
27 Mayıs 1960 sabahı radyodaki ses, her zaman haberleri okuyan spikerden farklıydı. Genç bir albay ordunun yönetime el koyduğunu duyurdu.
Ne yazık ki çok partili hayata geçeli henüz 10 yıl olmadan, demokrasiye darbe indirilmişti.
Rüştü Zorlu'nun mektubu |
Anneciğim, Emelciğim, Sevinciğim ve Ağabeyciğim, Şimdi Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkıyorum. Sakinim. Huzur içindeyim. Benim için üzülmeyin. Sizlerinde sakin ve huzur içinde yaşamanız beni daima müsterih edecektir. Bir ve beraber olun. Allah'ın takdiratı böyle imiş. Hizmet ettim ve şerefimi daima muhafaza ettim. Anne, siz sevdiklerimi muhafaza edin ve Allah'ın inayetiyle onların huzurunu temin edin. Hepinizi Allah'a emanet eder, tekrar üzülmemenizi ve hayatta berdevam olarak beni huzur içinde bırakmanızı rica ederim. Allah memleketi korusun. |
Türkiye için kimse ihtimal vermese de seçimle iş başına gelen, milletin yetki verdiği bir başbakanın idam edileceği süreç başlıyordu.
Daha önce adını kimsenin duymadığı Yassıada tarihi davalara ev sahipliği yapacaktı.
ANAYASA VE TBMM FESHEDİLDİ
27 Mayıs 1960 darbesi ile önce meclis kapatıldı. Ardından Demokrat Partili milletvekilleri ve üst düzey yöneticiler tutuklandı. Ve çok partili hayat kesintiye uğradı.
Silahların gölgesindeki Türk demokrasi tarihinin en sıkıntılı günleri de bu döneme rastladı.
Ve Yassıada'da hapis günleri başladı. Tarihe Yassıada mahkemeleri olarak geçen süreçte, demokratik seçimle işbaşına gelen yöneticiler yargılandı.
Ellerine kelepçe vurulan Başbakan Adnan Menderes'le birlikte tutuklananlar Marmara Denizi'ndeki Yassıada'ya götürülerek hapsedildi.
Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamıyla sonuçlanacak yargılamalar yaklaşık bir yıl sürdü.
Menderes ve arkadaşları 19 ayrı davayla karşılaştı. 11 ay süren mahkemelerin sonunda Menderes ve bakanlar hakkında idam kararı çıktı.10 yıllık iktidarın sahipleri idamı başları dik karşıladı.
Karar tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Dünya liderleri, idamların durdurulması için devreye girdi.
Hatta, İngiltere Karilçesi ikinci Elizabeth bile, bu amaçla Türkiye'yi ziyaret etti. Ancak çabalar sonuçsuz kaldı ve idam kararları infaz edildi.
Zorlu ve Polatkan 16 Eylül 1961'de idam sehpasına çıktı. Önce Polatkan giydi beyaz gömleğini, sıranın kendisine geldiğini bilen Zorlu ise ailesine son bir mektup yazdı ve abdest için izin istedi.
Saat 3'ü beş geçe İmralı adasının küçük meydanında kurulu darağacında iki bakanın cansız bedeni vardı.
Menderes ise yol arkadaşlarından birgün sonra yani 17 Eylül'de aynı yerde idam edildi.