İki gündür gözyaşı döken Zonguldak'taki göçükle ilgili umutlandıran bir ihtimal var.
Abone olTürkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü tahlisiye ekibindeki madencilerden Tacettin Türker, ''Ocaktaki işçilerin arasında bulunan 'kurt madenci' dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış olabilirler'' dedi.
Türker, grizu patlaması sonrası maden ocağında başlatılan kurtarma çalışmalarına katılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, göçük alanında çok büyük kayalarla uğraştıklarını, zor şartlarda çalıştıklarını söyledi.
Kurtarma çalışmalarına katılanları gazlı ortamda fazla bırakmamak için 4 saatte bir ekibin değiştiğini anlatan Türker, şöyle konuştu:
''Çalışmalar 20 kişilik ekip tarafından yapılıyor. 12'si göçükte çalışıyor, 8 kişi de geride tahlisiye ekibi olarak hazır bekliyor. İkinci göçük, birincisinden daha büyük. Burada şartlardan dolayı yeterli teknolojik imkan kullanılamıyor. İnsan gücü ile çalışılıyor, kayaları kırmak için tokmak kullanıyoruz. Demir bağlar kırılmış, bunları keserek almak zorunda kalıyoruz. Bu da vakit kaybına neden oluyor. O yüzden biraz yavaş ilerleyebiliyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da emniyetini düşünmek zorundayız. Göçükte kaya parçaları var, kesit alanı geniş, ana yol 20-25 metrekare olduğu için göçük alanı da geniş oluyor. O yüzden zorlanıyoruz.''
Mahsur kalan işçilerin durumu hakkında tahmin yürüten Türker, işçilerin patlamadan doğrudan olmasa da açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Göçüğün ne kadar alanı kapsadığını tahmin etmek zor. Patlamanın olduğu öğle vakti sıralarında, işçiler kuyu başında temiz havanın bulunduğu yerden 100-150 metre uzaklıkta olabilir. Patlamadan etkilenmeme ihtimalleri var. Ancak patlamadan sonra açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabilirler. Ocaktaki işçilerin arasında bulunan 'kurt madenci' dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış da olabilirler. Borulardan hava temin etme imkanları bulunuyor.''
Türker, çok yavaş ilerleyebildiklerini, alanın genişliği itibarıyla 20 kişilik ekibin yeterli olduğunu, ancak işçilere bugün de ulaşılmasının zor göründüğü sözlerine ekledi.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın da kurtarma çalışmalarını incelemek üzere yerin altına indiği bildirildi.