Ziya Selçuk'tan uluslararası sertifika müjdesi
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde öğrenciler için uluslararası geçerliliğe sahip sertifika programlarının başlatılacağını duyurdu. Pilot uygulamanın İstanbul'da yapılacağını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocuk ve gençlerin psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen, hatta ölümle sonuçlanabilen dijital oyunlar ve sanal dünyanın zorbalıklarına karşı yürüttükleri çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Ergen ve çocukların neyi giyecekleri, tüketeceklerine dair bir yönlendirmenin söz konusu olduğunu belirten Selçuk, bu manipülasyon nedeniyle de çocukların artık tüketimin bir aracı haline geldğini dikkat çekti. Bebeklerin bile tüketimin aracı haline geldiğini vurgulayan Bakan Selçuk, "Biz buna bir bıçak gibi yaklaşıp, 'kötüye kullanırsanız kötü, iyiye kullanırsanız iyi olur' demek durumundayız. Yani dijital dünyadan uzaklaştırmak gibi bir derdimiz yok çocukları, bu yanlış olur." ifadelerini kullandı.
Lisede uluslararası sertifika alma imkanı
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, lise öğrencileri için bilişim teknolojileri alanında başlatılan yeni uygulamaya ilişkin de "Bilişim teknolojileri alanında da sertifikasyon programımız şu anda dört okulda başladı. Bu şu demek, bir çocuk liseyi bitirdiğinde uluslararası düzeyde bir BT sertifikası alacak. 'Ben lise mezunuyum ve filanca kuruluştan onaylı, dünyanın neresine gidersem gideyim kullanabileceğim sertifikalarım var' diyebilecek. Bunun şu anda İstanbul'da dört okulda pilot uygulamalarını yapıyoruz. Bu çok yaygınlaşacak." bilgisini paylaştı.
Bunun sadece bilişim teknolojileri değil, Mesleki Yeterlilik Kurumuyla ilişkilendirerek hizmet sektörü açısından da olacağını bildiren Selçuk, şunları kaydetti:
"Mesela 1. Kademe Antrenörlük Sertifikası vereceğiz. Çocuk, isterse, 'lise mezunuyum antrenörlük belgem var, lise mezunuyum ilk yardımla ilgili belgem var, BT belgem var.' diyebilecek. Mesleki liselerde zaten bu fazlasıyla var. Liselerde de bu beceri paketleri, her çocuğumuzun rahatlıkla erişebileceği kimi dersle ilgili kimi dersten bağımsız olarak sertifikalandırılan içerikler."
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, dünyada da çok fazla bir örneği olmayan, son 10-15 yılın yapay zeka stratejisi ve uygulama haritasını da çok yakın bir zamanda açıklayacaklarını sözlerine ekledi.