Zirvede tren keyfi
Pekin-Lhasa arası sefer yapan tren hizmete girdi. Trenin geçtiği en yüksek rakım 5 bin 100 metre.
Abone olÇin"in başkenti Pekin"den Tibet"te Lhasa"ya uzanan geniş coğrafyada yol alan tren vadilerden, tarlalardan yüzlerce kentten geçiyor. Demiryolu en yüksekte 5 bin 100 metre"ye kadar çıkıyor. Golmund"ten Lhasa"ya kadar 1.150 km boyunca hiç durmuyor; Tibet Platosu"nda rakım kazanarak yoluna devam ediyor. Demiryolu boyunca en yüksek istasyon 4 bin 520 metre"deki Nagku kenti. Çin"i boydan boya 120 km/saat hızla dolanan tren Pekin"den Tibet"e 50 saatte varıyor.
Çin"in 4 milyar dolar harcama yaparak döşediği bu demiryolu hattı dünyanın en yüksek ray hattı özelliği taşıyor. Tren, sadece turist veya yolcu taşımayacak, aynı zamanda bölgeden bölgeye nakliye işlerinde de kullanılacak. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, demiryolunu Çin dünyanın en güçlü devletidir, bu demiryolu Çinli mühendislerin en zor görevleri bile yerine getirebileceğinin kanıtıdır sözleriyle açtı.
"ÇİN"İN AMACI HAKİMİYET KURMAK"
Ancak, kimi çevrelere göre ise tren, Çin"in demiryolları gibi ekonomik ve sosyal metaları birer siyasi strateji gibi kullandığının bir kanıtı. Batı ülkelerinde yaşayan özgür Tibet yanlılarına göre Çin, demiryollarından İç Moğolistan ve Doğu Türkistan olarak da bilinen Uyguristan"daki Çin egemenliğini güçlendirmekte istifade ediyor.
Çin Komünist Partisi, 1950"de Tibet"e girmiş ve Himalayalar"ın eteklerindeki bu ülkeyi Çin toprağı ilan etmişti. Çin, işgalinden bu yana Tibet üzerinde sosyal ve ekonomik olarak hakimiyet kurmak istemiş, ancak mesafeden dolayı Tibet"e erişim maliyetli olmuştu. Demiryolunun doğanın tüm zorluklarına karşın döşenmesi Çin"in Tibet üzerinde kurmaya çalıştığı hakimiyeti de pekiştirecek. Ayrıca trenin Çin"in fakir doğu bölgelerindeki çiftçilerin kentlere göç etmesine olanak vereceği ve ciddi ekonomik ve sosyal sorunları beraberinde getireceği belirtiliyor.
Trenin biletleri 50 dolardan başlayacak, lüks sınıf için ise 160 dolar olacak.