BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Ziraat Bankası karını katladı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, bankanın 2011 yıl sonu itibarıyla finansal büyüklükleri ve stratejilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, bankanın 2011 yıl sonu itibarıyla finansal büyüklükleri ve stratejilerine ilişkin yazılı açıklamasında, Ziraat Bankasının net karının 2 milyar 101 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

''Dengeli bir aktif pasif yönetimini hedeflediklerini'' belirten Aydın, ''başlatılan değişim projesiyle Ziraat'i yakın gelecekte daha keskinleşmesini bekledikleri rekabet ortamına hazırlamanın öncelikleri arasında olduğunu'' ifade etti.

Aydın, 2011 yılı ikinci yarısında özkaynak karlılığında sınırlı da olsa bir iyileşme sağladıklarını, ancak bu konuda daha fazla gelişme gösterilmesinin hedeflendiğini, karlılığın özkaynağı besleyen en önemli kalem olması nedeniyle sürdürülebilir kar ve verimliliğin odaklanılan ana konular arasında olmaya devam edeceğini belirtti.

KREDİLERİN AĞIRLIĞI ARTTIRDI

Ziraat Bankasının toplam aktiflerinin, 2011 yılında yüzde 6 artarak 161 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Aydın, şöyle devam etti:

''Yılın ikinci yarısında bilançoda daralma kaydedilmekle birlikte aynı dönemde karlılıkta bir iyileşme sağlandı. Dengeli bir bilanço yönetimi ve optimizasyonu hedefi çerçevesinde teknik ve yasal sınırlamalar da dikkate alınarak menkul ağırlıklı bir bilançodan kredi ağırlıklı bir bilançoya yakın/orta vadede ulaşılmasını planlamış bulunmaktayız. Bu çerçevede nakdi kredilerde yüzde 24 artış, menkul kıymetlerde yüzde 7 daralma gerçekleştirildi.

Kredilerin alt dağılımına bakıldığında, tarımsal kredilerde yüzde 41, bireysel kredilerde yüzde 30 oranında artış sağlanmış ve yüzde 38 olan kredilerin aktif içindeki payı bu dönemde yüzde 44'e ve yüzde 46 olan kredi/mevduat oranı yüzde 63'e yükseltilmiştir.'

REKABETTEN UZAK DURACAĞIZ

Bilançonun pasif kalemlerinin çeşitlendirilmesi ve optimizasyonunun yanı sıra doğru fiyatlama, ürün çeşitliliği ve derinliğine önem veren bir kaynak yönetimi stratejisi izlendiğini aktaran Aydın, ''Vadenin uzatılması, kaynağın çeşitlendirilmesi ve etkin maliyet yönetimi için çalışmalara başlandı. 2011 yılında çalışmalarına başladığımız TL cinsi Banka Bonosu ihracı, uygun bir zamanlama ile 2012 yılı Şubat ayında gerçekleştirilmiş, başlangıçta 750 milyon TL nominal olarak belirlenen ihraç tutarı, rekor talep tutarı ve yaklaşık 40 bin yatırımcı sayısına ulaşılması sonucunda alınan opsiyonun kullanılması ile 1 milyar TL nominale yükseltildi. Genel olarak mevduat piyasasında rasyonel olmayan fiyatlama ve rekabetten uzak durmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Aydın, kaynak çeşitliliği ve etkin bilanço yönetimi kapsamında ülkenin tasarruf eğilimine de katkıda bulunmak amacıyla çeşitlendirilmiş mevduat ürünleri, banka tahvil/bonosu ve diğer ürünlerle en iyi hizmeti sunmaya devam edeceklerini belirtti.

Ziraat Bankasının iki yıl sonra 150. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlandığını ve bu kapsamda geçen yıl değişim ve dönüşümün başlatıldığını anımsatan Aydın, projeyle operasyon, müşteri ilişkileri ve kredi süreç-politikaları alanlarında etkinliğin ve verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Aydın, ''Başlatılan değişim projesi ile Ziraat'i yakın gelecekte daha da keskinleşmesini beklediğimiz rekabet ortamına hazırlamak önceliklerimiz arasında. Ziraat Bankasının katma değer gücü her anlamda daha yüksek, müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına daha hızlı ve kaliteli cevap verebilen, teknolojik imkanları çok üst seviyede bir banka haline gelecek'' ifadelerini kullandı.

HEDEF GLOBAL AKTÖR OLMAK

Aydın, bankanın 2011 yılı sonu itibarıyla yurtiçinde bin 434 şube, yurtdışında 17 ülke 78 noktada 24 bini aşan çalışanıyla faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, global oyuncu olmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışı şubeleri ile iştiraklerinin yönetimine ilişkin etkin politikaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ve matriks yapıda bir yönetimin hedeflendiğini açıkladı.

Ziraat Bankasının değişimi başarıyla yönetmeye devam edeceğini ifade eden Aydın, bankanın tarım kesimi başta olmak üzere reel sektöre ve tüm segmentlerdeki müşterilerine her koşulda destek olmayı sürdüreceğini, deneyimli insan kaynağı, yaygın şube ağı ve dağıtım kanallarıyla sürdürülebilir karlılık ve verimlilik içinde büyüme stratejisini uygulamaya devam edeceğini kaydetti.