BIST 9.967
DOLAR 34,11
EURO 38,12
ALTIN 2.861,68
HABER /  EKONOMİ

Ziraat bankası da özelleşecek

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devlet bankalarının tamamının özelleştirileceğini söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devletin bankacılık yapamayacağını belirterek, devlet bankalarının tamamının özelleştirileceğini söyledi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (MÜSİAD) Antalya'nın Kemer İlçesinde düzenlenen Genel İdare Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda MÜSİAD tarafından hazırlanan ''Vergi Mevzuatı, Maliye Politikaları, Milli Emlak ve Özelleştirme Raporu: Tespitler ve Çözüm Önerileri'' konusu tartışıldı.

Bakan Unakıtan, toplantıda yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın vergi düzenlemeleriyle sorunlar ve çözümleri öneren raporunun, hayatın içinden tespit edildiğini kaydetti. Unakıtan, iş adamlarının sorunlarının çözümü konusunda AK Parti hükümeti dönemine kadar hızlı çözüm görmedikleri için şaşırdıklarını söyledi. Unakıtan, ''Hızlı çalışmak çok güzel. Türkiye'ye de bu yakışıyor'' dedi. Hükümetin mali açıdan üç konuyu çözümlediğini belirten Unakıtan, şöyle devam etti:

''Hükümetimiz üç konuyu halletti. Onun vicdani rahatlığı içindeyiz. Başımız dik. Birincisi, milletin parasına sahip çıktık. Milletin iki yakasını bir araya getirdik. İkincisi, vergileri indirdik. Bu hükümet vergileri indiren hükümet oldu. Üçüncüsü de, özelleştirmelerde çok başarılı olduk. Hükümet 23 milyar dolarlık özelleştirme yaptı. TMSF ve Ulaştırma Bakanlığının da yapmış olduğu özelleştirmeleri de buna katarsak 37 milyar dolar özelleştirme yapıldı. Halen özelleştirmenin karşısında olanlar var. Özelleştirmeye karşı olanlara inanamıyorum. Böylece hem devlet zarardan kurtuluyor hem de işletmeler iş adamlarının eliyle üretimi ve istihdamı artırıyor.'' Devletin ekonomik faaliyette bulunmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Unakıtan, ''TÜPRAŞ'ı Koç Grubu'na sattık. Kötü mü yaptık? Koç mu daha iyi yönetir, devlet mi daha iyi yönetir? Devlet devletliğini yapsın. Ekonomi özel sektörde olsun'' diye konuştu.

Devletin bankacılık da yapamayacağını anlatan Bakan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ziraat Bankası devlette kalsın deniliyor. Devlet bankacılık da yapamaz. Ziraat Bankası da özelleştirilecek. Devlet bankalarında müfettişler eksik olmuyor. 'Şu krediyi kime verdin?', 'Niye verdin?' diye yöneticiler hakkında soruşturma yapılıyor. Bunun için de geçmişte devlet bankaları en az kredi veren bankalardı. Bizim dönemimizde kredi verme oranlarını arttırdık. Ne kadar çok kredi verirsen bu ekonomiye katkı yapar. Halk Bankası ve Vakıflar Bankası da karlılıkta çok iyi durumdalar.''