BIST 10.343
DOLAR 32,65
EURO 35,09
ALTIN 2.446,19
HABER /  SPOR

Zico için tehlike çanları çalıyor

Fenerbahçe tribünleri isyanda. Kötü oyunu seyreden Zico'ya karşı tepkiler büyüyor.

Abone ol

Fenerbahçe'de işler yolunda gitmiyor. Camianın tadı tuzu yok. Son Bursa mağlubiyeti zehir etti güzel bir hafta sonu geçirmek isteyen sarı lacivertlilere. Üstelik ezeli rakipleri sapır sapır dökülürken.... Ama olmadı Fenerbahçe de onlardan geri kalmadı.

Liderlik hesapları yapanlar, sıfır puanla Saraçoğlu'ndan ayrılmanın hüznünü yaşadılar. Asıl kahreden ise takımlarının isteksiz oluşu. Uzun yıllardır Saraçoğlu'nda rakiplerine sahayı dar eden Fenerbahçe gitmiş neredeyse pozisyonu olmadan 90 dakikayı tamamlamıştı.

İşte bu renklere gönül verenleri de yıkan buydu. Aslında çarşambanın gelişi perşembeden belliydi. Haftalardır kötü ve temposuz geçen maçlar facianın habercileriydi. Toplanan üç puanlar ya zayıf rakipler karşısında ya da şansın da yardımıyla gelmişti. Uyarıyı yapanlar da camia içinde 'çatlak sesler' olarak sunuluyordu.

Ama futbolun gerçekleri ortada. Zico'nun oynattığı sözde 'hücum futbolu' iflas etti. Kendi evinde oynadığı Bursa maçında 1 net gol pozisyonu ile noktalamıştı. Takım ne düzgün savunma yapabiliyor. Ne de hücum yapabiliyor. Zico'nun aklı hala bir dönem Brezilya'nın iflas eden futbol mantalitesinden kurtulamamış.

Nedeni gayet basit. Fenerbahçe'de orta saha diye bir şey yok. Alex sahada gezinen hayalet gibi. Geçtiğimiz yıllarda duran top silahı vardı. Rakiplerin korkulu rüyası bu organizasyon. Appiah'ın aklı başka yerlerde. Sakın bu Manş denizinin öte yakası olmasın? İngiltere'den gelen teklifler belli ki kafasını karıştırmış. Aurelio'ya da bir haller oldu. Brezilyalı oyuncu bu sezon hiç riske girmiyor. Sadece yan pas yaparak takımını frenliyor. Aynı şeyi Appiah da yapıyor. Oysa Aurelio geçen sezon kaptığı toplarla dripling yapıyor ve ikiye bir paslarla rakibi ortadan deliyordu.

Tuncay ne ileride ne de orta sahada istenilen form düzeyinde değil. Kerim yetenekli bir hücum oyuncusu olmasına rağmen, sol beke monte edilmeye çalışılıyor. 'Genç yetenek' diye alınan Uğur Boral nerede? Kezman ve Deivid arasındaki kopukluk hala düzeltilemedi..

Edu ve Lugano başka bir sorun. Bursaspor'un attığı golde Edu'nun kademe hatası dikkat çekiciydi. Son toplarda hep Ümit Özat vardı. Kaptanın kapasitesi de gemisini kurtarmaya yeterli değil.

Rakipler orta sahayı rahat geçip pas yaparak savunmayı dengesiz yakalıyor. Orta saha pres yapmadığı gibi hücuma da yavaş çıkıyor ve takımı frenliyor. Enine paslar rakip savunmaya zaman kazandırıyor. Bir diğer handikap ta orta saha ve kanat oyuncularının yardımlaşmaması. Oyunu kanatlara açacak ikili girişimler yapılmıyor. Rakip defansı açmada başarılı olan Tuncay ve Ümit Özat da kayboldular. Verkaçlar rakibe önde basma ve ileri uç oyuncuların yardımına gidilmemesi rakibi cesaretlendiriyor.

Bütün bu olumsuzlukları tribünden herkes görüyor. Sahanın kenarında oturan ve günün üçte ikisini futbolcularla geçiren Zico göremiyor. Bütün bunları bir yana bıraktık. Serkan, Mehmet Yozgatlı, Kemal, Selçuk, Semih ortalıklarda yok. 'Kuyruğuna teneke bağlanılarak gönderilen' Daum bile bu oyunculardan yararlanmasını biliyordu. Daum ikinci yarıda oyuncu değişiklikleri ile birçok maçı çevirdiğini biliyoruz. 'Gelen gideni aratır' felsefesi bsu kez Fenerbahçe için çalışıyor.

Tribünlerde 'yükselen homurtular' eminiz ki yöneticilerin de kulaklarında çınlıyordur. Zaten ikinci başkan Nihat Özdemir, oynanan futbolu beğenmediğini açık açık söylemişti. Taraftar desteğini alamayan bir teknik direktörün başarı şansı da ortada. Kariyeri 'malum Japonya macerasından' ibaret olan Zico için tehlike çanları çalmaya başladı bile.

Yorum: Oktay Sağlam