Bozulmaması için aşırı tuzlu olarak işlenip sofralara gelen zeytinle ilgili devrim niteliğinde bir buluş yaşandı. Zeytin, artık dalından top...
Abone olBozulmaması için aşırı tuzlu olarak işlenip sofralara gelen zeytinle ilgili devrim niteliğinde bir buluş yaşandı. Zeytin, artık dalından toplandıktan 6 saat sonra tuzsuz olarak sofralara hazır hale gelebiliyor.
Balıkesir’in Edremit ilçesindeki bir Ar-Ge firması, 1 buçuk yıldır sürdürdüğü, dünyaya örnek olacak projesini tamamladı. Yüksek tansiyon hastaları, artık tuzsuz zeytin ile zeytin özlemini giderebilecek. Taşı su haline getirerek dünya bilimini şaşırtan ve bu çalışmasıyla 2010 yılında bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen Ar-Ge firması, gerçekleştirdiği bu yeni zeytin işleme metoduyla yine gündeme geldi.
12 milyon verimli zeytin ağacı bulunan Edremit Körfezi’nde ve dünyadaki diğer zeytin üretimi gerçekleşen yerlerde üretilen zeytinler, raf ömürlerinin uzun tutulabilmesi için fazla tuzlanıyor ve tuzdan kaynaklı rahatsızlıkları nedeniyle çok sayıda insan sofralarında zeytine yer veremiyordu. Tuzsuz ve raf ömrü uzun zeytin üretebilmek için uzunca süredir yeni işleme metotları arayan Ar-Ge firması, 1 yıl önce yeni bir yöntem geliştirdi ve istenilen niteliklere sahip zeytin üretimini başardı. Firma, yeni metot ile 6 saatte işlediği zeytinleri normal saklama koşullarında 1 yıl bekletti ve zeytinlerin bozulmadığını ispatlayarak dünya kamuoyuna açıkladı. Yeni metodun geliştirilmesi ise yaklaşık 6 ay zaman aldı.
Ülkedeki bir çok üniversite ile ortak bilimsel çalışmalar yürüterek her türlü bitki özü üretimi gerçekleşen, Türkiye’nin en büyük bitki özü reaktörünün bulunduğu ve İsviçre’ye dahi ilaç ham maddesi ihraç eden Kale Natürel isimli Ar-Ge firması tarafından üretilen zeytinler, Edremit Ziraat Odası’ndan da tam not aldı.
AĞAÇTAN TOPLANAN ZEYTİNLER 6 SAATTE ÜRETİLDİ, 1 YIL BEKLETİLDİ
Talep edilmesi durumunda seri üretime geçmesi için zeytin fabrikalarına da bu metodu gösterebileceğini ve kendilerinden de temin edilebileceğini söyleyen AR-GE firması sahibi, tanınmış Türk kaşif Faruk Durukan, “Bu yeni yöntem sayesinde zeytin 6 saat içerisinde yenebilecek hale geliyor. Tamamen doğal koşullarda yapılıyor bu. İçerisinde hiçbir kimyasal veya sentetik madde kullanılmamakta. Normal zeytin üretiminde, 3 yada genellikle 6 ay gibi bir bekleme süresi gerekli. Ama bu yöntemle bekleme sorunu ortadan kaldırıldı ve 6 saate indirildi. En önemlisi, bu zeytin sıfır tuzlu şekilde üretilebiliyor. 1 yıl da, tuzsuz olmasına rağmen korunabiliyor. Elimde gördüğünüz ürün 1 yıllık bir üründür. Hiçbir bozulma, küflenme olmuyor. Lezzeti de çok güzel ve ilk günkü gibi. Sıfır tuzlu ve 1 yıl bekleyebilen zeytin üretme yöntemimiz dünyada bir ilktir. Zeytin üretiminde dünyada en gelişmiş olan İtalya ve İspanya gibi ülkeler hala daha bunu başarmış değiller. Biz bunu da başarmış bulunuyoruz” dedi.
BU ZEYTİNİN İÇİNDE HİÇBİR KİMYASAL KATKI MADDESİ YOK
Geçtiğimiz aylarda da Türkiye’de ilk kez zeytinli ekmek ve zeytinli simit üretimi gerçekleştiren firma yetkilisi ve yeni zeytin işleme metodunun geliştiricisi Faruk Durukan, “Vücuduna tuz girmesi istenmeyen kişiler çok rahatlıkla artık bu zeytini tüketebilir. Gıda sektöründe, pizza, boğaca vs. gibi üretimlerde tuz oranı armasından dolayı zeytin konulmamaktaydı. Oysa ki, bu zeytin artık çok rahatlıkla ürünlerin içerisinde kullanılabilir. Bu metodun ekonomik değeri de büyüktür. Örneğin bir zeytin üreticisi zeytini topluyor, işliyor ve fermente olması için 6 ay bekletiyor, 6 ay sonra piyasaya sürüyor. Üretici bakımından zeytinin depolarda beklemesi demek, paranın beklemesi demek. Bu durum işletmelere maliyet getiriyordu. Bu durum artık ortadan kalkmış oluyor. Daha da önemlisi, bu zeytinin tamamen doğal olarak üretilmesi ve vücuda zeytinle birlikte hiçbir yabancı maddenin girmemesi” diye konuştu.
“YENİ METOT HEM ÜRETİCİ HEM DE TÜKETİCİ İÇİN ARTI DEĞER”
3 bin zeytin üreticisinin üye olduğu Edremit Ziraat Odası yetkilileri de yeni zeytin işleme metodunu inceleyerek, buluşun hem üretici, hem de tüketici açısından sevindirici bir haber olduğunu bildirdi. Yeni metot ile üretimi izleyen Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, “Yıllardan beri Faruk Durukan’ın zeytin ile ilgili bilimsel çalışmalarını görmekte ve mutlu olmaktayız. Bunlardan bir tanesi de işte tuzsuz zeytin üretimidir. Bu bizim için çok önemli bir konu. Normalde, özellikle kara zeytin hep tuzla fermente ediliyor. Bu da yüksek tansiyonu olan insanların siyah zeytinden uzaklaşmasına sebep oluyor. 6 saat gibi kısa sürede siyah zeytinin üretilebilmesi ve içinde hiç tuz olmaması tüketici için büyük önem taşıyor. Kısa sürede olması da, üreticinin tarlasından topladığı siyah zeytini çok kısa sürede piyasaya sürmesi, ekonomik değer kazandırması da ayrıca bir önem taşıyor. Bu yeni metot, hem üretici, hep de tüketici için artı değer taşıyor. Kendisini bu çalışmasından dolayı kutluyorum. İnşallah zeytin üreticilerine bir ışık tutar ve bu metot yaygınlaşır” dedi.
“BU ZEYTİN KAHVALTILARDA İSTENİLDİĞİ KADAR TÜKETİLEBİLİR”
Şifalı bitkiler ve bitkisel ürünler ile ilgili katıldığı TV programlarından tanınan ünlü eczacı Filiz Özler de yeni sistem sayesinde hastalıklar nedeniyle zeytin tüketemeyenlere sevindirici bilgiler verdi. Özler, “Yeni üretilen siyah zeytin hiç tuz içermemekte ve dolayısıyla tuzun zararlarını da hepimiz bilmekteyiz. Zeytinin korunması için üretimde kullanılan tuza ihtiyaç kalmadan üretilen bu zeytinden hepimiz istifade edeceğiz. Sadece kalp, tansiyon, böbrek ve damar hastaları değil, hepimizin kullanması gereken bir ürün. Hiç tuz içermediği için gönül rahatlığıyla sabah kahvaltılarında bu zeytini herkes tüketebilir. Artık zeytin sınırlanmadan yenilebilecek hale geldi. Tuzsuz olması sağlık için çok büyük bir artıdır ve bunu tercih etmek gerekir” diye konuştu.
AR-GE firması yetkilisi Faruk Durukan, 1 yıl bekleterek test ettikleri tuzsuz zeytini saklamaya devam ederek raf ömrünün ne kadar olacağını belirlemeye çalıştıklarını bildirdi. Yeni metottan haberdar olan bölgedeki bazı zeytin fabrikası sahipleri, fabrikalarında bu sistemi uygulayarak tuzsuz zeytini bir an önce tüketiciyle tanıştıracaklarını belirtti.
(İHA)