BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,45
ALTIN 3.004,19
HABER /  GÜNCEL

Zeybekci’den 3 dönem kuralı yorumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 3 dönem kuralının devamı yönünde karar aldıklarını belirterek, "Türkiye’de siyasette yenilenmeye ihtiyaç var...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 3 dönem kuralının devamı yönünde karar aldıklarını belirterek, "Türkiye’de siyasette yenilenmeye ihtiyaç var" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, memleketi Denizli’de bir çiftin nikah törenine katıldı. Fatih Özdemir ve Seçil Kundak’ın nikah törenine katıldı. Nikahta çiftin şahitliklerini Bakan Zeybekci’nin yanı sıra Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil yaptı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın kıydığı nikahta çiftin heyecanlı olduğu gözlenirken, Bakan Zeybekci genç çiftten 4 çocuk istediklerini söyledi. Kıyılan nikahın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci AK Parti’nin MKYK’sında alınan 3 dönem kuralı ve seçim sistemi ile ilgili sorularını yanıtladı.

"3 DÖNEM KURALI KONUSUNDA ORTAK KARAR ALDIK"
AK Parti’nin MKYK’sının güzel geçtiğini belirten Zeybekci, "Birçok konu enine boyuna tartışıldı. 3 dönem ile ilgili karar bütün üyelerin ortak kararı olarak alındı. Bizim partimizin kuruluşunda tüzüğünde vardı 3 dönem kuralı. O günkü şartlar ve gerekçeler bizim için hala geçerlidir. Bildiğimiz kadarıyla bu 3 dönem kuralı dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama. AK Parti MKYK’da da bu kuralın aynı şekilde devamına karar verildi. Biz de bu doğrultuda görüş bildirdik. Türkiye’de siyasetin de yenilenme, tazelenme yeni heyecanlarla yoluna devam etmeye ihtiyacı var. Aynı şekilde Türkiye’de hiç kimsenin vazgeçilmez olmadığının tescilidir bu kural. Tüzüğümüzdeki 3 dönem kuralına dokunulmaması vatanımıza milletimize hayırlı olsun" dedi.

"2015 SEÇİMLERİNE AYNI SİSTEMLE GİDİLECEK"
Türkiye’de seçim sisteminin tek başına değiştirilmesinin bir önemi olmadığını kaydeden Zeybekci, şunları söyledi:
"Dar bölge, daraltılmış bölge, barajın düşürülmesi gibi çalışmalar tek başına yapılırsa bir şey ifade etmez.Türkiye’de siyasette sıkıntı var. Şu anda mevcut siyasette zaman zaman yaşadığımız bu problemlerin, demokrasi dışı hukuk dışı girişimlere muhalefetin destek vermesi gibi bir sıkıntımız var. Bu da muhalefet problemimiz. Muhalefetin iktidar olamama endişesi böyle şeyler üretiyor. Güçlü bir muhalefet için. Bunu Türk tipi bir sistemle aşabiliriz. Adı başkanlık, cumhurbaşkanlığı sistemi olabilir. Bunu 2 parlamentolu bir sistemle yapabiliriz. Sıfır barajlı ve Türkiye’nin 550 bölgeye ayrılması gereken bir sistem var. Seçim sistemindeki dar bölge yada daraltılmış bölge olarak yapılması bu büyük sistemde pek bir fayda sağlamayacaktır. Bu yüzden 2015 seçimine mevcut sistemle gireceğiz."
(İHA)