BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

'Zerdari'nin yolsuzluk davası yeniden açılmalı'

Yüksek Mahkeme hükümetin, İsviçre'den Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'yle ilgili yolsuzluk davasını yeniden açmasını istemesi gerektiğine karar verdi.

Abone ol

Pakistan Yüksek Mahkemesi, hükümetin, İsviçre'den Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'yle ilgili yolsuzluk davasını yeniden açmasını istemesi gerektiğine karar verdi.

Bu dava nedeniyle Başbakan Yusuf Rıza Gilani hakkında mahkemeye itaatsizlik nedeniyle dava açılmıştı. Gilani bu iddiaları soruşturmamakla suçlanıyor.

Hükümet Zerdari'nin dokunulmazlığı olduğunu savunuyor. Zerdari de suçlamaların siyasi olduğunu söylüyor.

21 Mart'a kadar süre

Yüksek Mahkeme, hükümete bu karar doğrultusunda girişimde bulunması 21 Mart'a kadar süre tanıdı.

Mahkeme daha önce de Gilani'nin duruşmasını da 21 Mart'a ertelemişti. Yüksek Mahkme bu tarihe kadar Gilani'nin ya yazılı ifade vermesini ya da duruşmaya bizzat gelmesini talep ediyor.

Gözlemciler, mahkemin hem İsviçre nezdinde girişimde bulunulması hem de davası için bu tarihte ısrar etmesinin Başbakan'ın önündeki seçenekleri azalttığına dikkat çekiyor.

Gilani, Yüksek Mahkeme'nin siyasi olduğu öne sürülen yolsuzluk davalarına af getiren kararı geçersiz saymasına rağmen İsviçre makamlarına mektup yazmayı reddettiği için yargılanıyor.

Suçlu bulunması halinde Başbakan'ın görevinden alınabileceği ve hapse atılabileceği belirtiyor.

Hükümet-yargı gerginliği

BBC İslamabad muhabiri İlyas Han, Yüksek Mahkeme'nin kararının hükümetle yargı arasındaki gerilimi daha da artıracağını belirtiyor.

Zerdari ve 2007'de öldürülen eşi Benazir Butto, 2003'te İsviçre'deki bir mahkeme tarafından milyonlarca dolar aklamak ve İsviçre şirketlerinden komisyon almaktan gıyaplarında suçlu bulunmuştu.

Zerdari ve Butto karara itiraz ettiler ve 2008'de Pakistan Hükümeti'nin isteği üzerine dava düşürüldü.

Bu, Londra'da sürgünde olan Butto'ya ülkeye dönme ve 2008'deki seçimlere katılma yolunu açan af kapsamında düşürülen binlerce davadan biriydi.

Fakat 2009'da Yüksek Mahkeme, bu affın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti ve yeniden yargı sürecini başlattı.