BIST 9.395
DOLAR 34,62
EURO 36,73
ALTIN 2.902,73
HABER /  GÜNCEL

Zenginliğin üzerinde oturuyoruz

Türkiye maden zengini. Tüm veriler zenginliğin kanıtı. Ama neredeyse sadece madenlerin üzerinde oturmakla yetiniyoruz. İşte zenginliğimizin rakamları:

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Türkiye maden zengini bir ülke. Bir çok maden rezervinde dünya lideriyiz. Gelişmiş ülkeler madenlerle zenginliğine zenginlik katarken, Türkiye, bir çok ülkeden daha fazla olan madenlerinin neredeyse sadece üzerinde oturuyor. Gayri Safi Milli Hasıla içinde madenciliğimizin payı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında %30 iken; 1960'lı yıllarda %5'e, günümüzde ise %1,5'a düştü. Oysa bu oran, Almanya ve ABD'de %4, Kanada'da %7,5, Avustralya'da %8,7.

MADENLERİMİZ
-Türkiye jeolojik yapısının zenginliği ile çeşitliliği yüksek madenlere sahip. Hemen her türlü madene sahip ülkemiz, bazı maden türlerinin rezervinde dünya lideri. 132 madenci ülke sıralamasında 28'inci, maden çeşitliliği itibariyle ise 10'uncu sırada.
-Dünyada halen ticareti yapılan 90 çeşit madenden 60'ı Türkiye'de de üretiliyor.
-Türkiye'de halen, 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor.
-Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,5'i, endüstriyel hammadde rezervlerinin yüzde 2,5'i, kömür rezervlerinin yüzde 1'i Türkiye'de bulunuyor.
-Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sine sahibiz. Türkiye, bu oranla dünya lideri.
-Altın cevheri potansiyelinde de dünyada çok önemli bir konumdayız.

MERMER
-Türkiye 5 milyar m3 mermer rezervi ile dünya mermer potansiyelinin % 40'ına sahip. Toplam rezervi 13,9 milyar ton olan Türkiye'nin, 1,6 milyar ton civarındaki görünür rezervi, bugünkü temposuyla, dünya tüketimini 80 yıl karşılayabilecek düzeyde. Ülkemizde 80'in üzerinde değişik yapıda, 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi belirlenmiş durumda.

PETROL
-Raman petrol sahası 1945 yılında keşfedildi. Bu tarihten bu yana Türkiye’nin petrol ve doğal gaz varlığı bilinmesine karşın, büyük çaplı bir ilerleme sağlanamadı. Bugüne kadar irili-ufaklı 120 tane petrol ve doğal gaz sahası keşfedildi. Arama faaliyetleri sonucunda yaklaşık 1 milyar ton petrol varlığı tespit edildi. Ancak, bunun yalnızca % 15'ine denk gelen 150-160 milyon tonu üretilebilir rezerv olarak kayıtlara geçti. Bu rezervin 110-120 tonu üretildi. Geriye 40-50 milyon ton rezerv kaldı. Bu da Türkiye'nin 1,5 yıllık tüketimine denk geliyor. Türkiye’nin doğal gaz rezervi ise 8 milyar m3 olarak saptandı. Ama Türkiye, 2008 yılı rakamıyla, yıllık 37 milyar m3 toplam doğalgaz tüketimine sahip. Rezerv ancak 3 aylık tüketimi karşılayabiliyor. Yeni petrol ve doğalgaz sahalarının açılması halinde; Türkiye’nin özellikle petrolde dışa bağımlılığının sona erebilecek kadar rezerve sahip olduğu iddia ediliyor. Ancak bu alanda somut ve kesin bir sonuç henüz alınmış değil.