BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,33
ALTIN 2.919,35
HABER /  EKONOMİ

Zengine lüks daire ve rant vergisi

Şimdiye kadar şehir rantı vergisi hiç yoktu. Ancak yeni düzenlemeyle bu rantta vergilendirilecek.

Abone ol

Maliye Bakanı Şimşek, ‘zenginden çok, fakirden az’ vergi alınmasını öngören taslak çalışmayla ilgili bilgi verdi.

Buna göre, metrekareye bakılmadan değerli konuta yüksek vergi kesilmesi, konutu değer kazanandan şehir rantı alınması ve faiz, temettü ile kira gelirinin bir arada vergilendirilmesi gündemde.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın birçok ülkede tartışılan ‘zenginlere ek vergi’ konusuna yeşil ışık yakmasının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘çok kazanandan çok, az kazanandan az’ vergi alınmasını öngören sistemle ilgili gelişmeleri paylaştı.

Ekonomi basınıyla İstanbul’da bir araya gelen Mehmet Şimşek, “Gelir vergisi, KDV, kurumlar vergisi oranlarında artış gündemde değil. Ama bazı imtiyazlar, istisnaların azaltılması, kaldırılması gündemde” dedi.

PAHALI KONUTA YÜKSEK VERGİ

Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu için çok mesafe kat ettiklerini belirten Şimşek, 2013’ün ilk yarısında bu konuların Meclis gündemine gelebileceğini söyledi.

Şimşek, konutta KDV farklılaştırmasının önemini vurgulayarak “Daha yüksek değerli konut alan, daha yüksek vergi verecek” dedi.

Şimşek, şunları söyledi:
-“Halihazırda konut değerinden bağımsız 150 metrekareye kadar konut teslimleri yüzde 1’lik KDV’ye tabi. 150 metrekare ve üzeri konutta yüzde 18 KDV var. Metrekare esaslı sistem vergi adaletine uygun değil. Diyelim 150 metrekarenin altında bile olsa, büyükşehirdeyse, arsa metrekare değeri belli eşikleri aşıyorsa, lüks veya birinci sınıf inşaatsa KDV farklılaştırılabilir. Ama nihai kararı vermedik.”

ŞEHİR RANTI VERGİSİ

Şimdiye kadar vergilendirilmeyen şehir rantlarını da örnek veren Şimşek şöyle devam etti:
Diyelim ki imarsız bir arsa aldınız. Gelişti, imar geldi ve fiyatlar katlandı. Beş yıl elinizde tuttuğunuzda elde ettiğiniz rant vergiye tabi değil. Batıdaki uygulamaya paralel olarak, önemli bir kazanç elde ettiyseniz o kazanç vergilendirilecek. 5 yılı kaldıracağız yani. Yeni düzenlemeyle kentsel rantların vergilendirilmesi öngörülüyor, ama bu daha taslak.”

FAİZ VE KİRA TEK PAKET OLACAK

Şimşek, ayrıca beyanname sistemine geçilirse kişinin faiz, temettü, kira gibi birden fazla gelir kalemlerinin bir bütün olarak değerlendirileceğini de söyledi. Şimşek, “Şu an faiz gelirine yüzde 15 stopaj alıyoruz. 100 bin lira gelir elde etseniz de yüzde 15 stopaj ödüyorsunuz. Belki yeni düzenlemeyle diyeceğiz ki, ‘bu normal vergi oranlarına tabi. 100 bin lira yüzde 35 vergiye tabi olacak.’ Diyelim, başka birinin faiz, kira, temettü geliri 120 bin lira. ‘Beyanname ver’ diyeceğiz” dedi.