BBC için hazırlanan bir ekonomik beklentiler anketine göre zengin ülkelerde halk gelecek konusunda gelişmekte olan ülkelere göre daha karamsar.
Abone olBBC Dünya Servisi'nin 25 ülkede düzenlediği ankete göre, zengin ve gelişmekte olan ülkelerin ekonominin gidişine ilişkin beklentileri arasında büyük uçurumlar var.
Sanayileşmiş, zengin ülkelerde tüketiciler gelecek konusunda karamsar. Yükselen, gelişmekte olan ülkelerde ise halkın büyük bölümü daha olumlu ve iyimser görüşler taşıyor.
Ortaya çıkan manzara, mali kriz ardından toparlanma oranlarında görülen farklarla da örtüşüyor.
Globescan araştırma kuruluşu çeşitli ülkelerden 25 bini aşkın kişiye ekonomi konusundaki görüşlerini sordu.
Japonya, Fransa ve İngiltere'de ortaya çıkan tablo karanlık ve kasvetli. Üç ülkede de kendilerini iyi günlerin beklediğini düşünenlerin oranı tek hanelerde kaldı. Önümüzdeki dönemde işlerin kötü gideceğini düşünenler ise yarıdan fazla.
Resesyon tehlikesi
Zengin ülkelerin hepsinde, karamsarların oranı iyimserlerin üzerindeydi.
Bu eğilimin tek istisnası Almanya. Avrupa Birliği'nin en büyük ve büyüme oranı en yüksek olan ekonomisinde çalışanların yüzde 36'sı kendilerini 'iyi', ya da 'genel olarak iyi' bir dönem beklediğini düşünüyor.
Bu kesim karamsarlar ile arayı başka ülkelere oranla açsa da, 'dönem dönem iyi ve kötü günler olacak' diyenler en büyük dilimi oluşturuyor.
Gelişmekte olan ülkelerde ise iyimserler hemen her ülkede ağırlığa sahip.
Nijerya'da halkın yüzde 70'inden fazlası geleceğin şimdikinden daha iyi olacağını düşünüyor.
Kenya ve Mısır da geleceğe hayli iyimser bakan ülkeler arasında.
Rusya, Şili ve Ekvador'da iyimserler az farkla çoğunluğa ulaşırken, eğilimin tek istisnası ise Pakistan oldu. Pakistan'da ekonominin kötüye gideceği beklentisi daha yaygın.
Beklentiler arasındaki farklar, büyük ölçüde ülkenin yakın zamandaki ekonomik performansını yansıtıyor.
Yükselen ekonomiler pozitif büyüme oranları yakalarken, pek çok zengin ülkede ekonomide gelişme hızı ağır.
Rakamlar gelişmiş ekonomilerden en azından bazılarının yeniden resesyona düşebileceği beklentileriyle de tutarlı.
Araştırma bu yılın Temmuz ve Eylül ayları arasında yapılmıştı.
Küresel ekonominin geleceği açısından en fazla endişe yaratan yerlerin başında gelen Euro Bölgesi'nde anketin yapıldığı tarihten bu yana gelişmeler beklentileri etkilemiş olabilir.
BBC Ekonomi muhabiri Andrew Walker, Euro bölgesinde belirsizliğin yaz aylarına göre daha da artmış olabileceğini kaydediyor.