Çinli zenginlere klasik geziler yurtdışı gezileri dar gelmeye başladı. Çinlilerin yeni istikameti artık kutuplar. Pekin'den Levent Uluçer'in haberi.
Abone olDünya ülkeleri, zenginleşen Çinlileri nasıl ülkelerine turist olarak çekebileceğine kafa yoradursun, Çinli zenginlere klasik geziler yurtdışı gezileri dar gelmeye başladı. Çinlilerin yeni istikameti artık kutuplar.
“İçinde bulunduğumuz botun önünde duran koca bir buzdağı birden çökerek yok oldu. Onun yarattığı tehlikeli dalgadan korunmak için oradan hızlı bir şekilde uzaklaştık. Hâlbuki birkaç dakika önce tam önümüzdeydi ve birdenbire yok oldu” diyor, Çin’in dışarıya ilk açılan kenti olarak bilinen Şıncın (Shenzhen) kentindeki bir yatırım şirketinde çalışan 31 yaşındaki Çinli bay Liu.
Bu sözler ve bu sözlerin sahibinin çektiği fotoğraflar da elbette Çin’in Twitter benzeri sosyal paylaşım sitesi olan weibo’da paylaşılıyor. Haliyle Eyfel kulesi önünde çekilen fotoğraftan çok daha dikkat çekici ve popülaritesi yüksek.
Burjuva pazarı
Çin’in bitmek bilmeyen ekonomik yükselişi, kutuplara sadece bilimsel çalışmalar için gidileceği düşüncesini de yok etti. Çinli zenginler için kutuplar da artık bir turistik yer. Kutuplar Çinli iş çevreleri ve beyaz yakalılar için çekici ve turist rakamları yükseliyor.
1989 yılında kurulan Çin Bilim Araştırmaları Derneği 2009 yılında bilim insanlarıyla kutuplara gitmiş. 2010’da bu geziyi herkese açmaya karar veren dernek, bilim dışından 40 Çinliyi kutuplara götürüyor. Dernekten Li Zıcing, “Rakam hızla yükselmeye başladı ve bu yıl 100’den fazla insan gitti” diyor ve ekliyor “Bu yılın sonundan önce birçok grup gitmek için hazırlıklarını tamamladı.” Li, gelecek yıldan sonra işlerinin daha da büyüyeceğini çünkü gelecek yıl sadece 100 kişilik bir öğrenci grubunun gitmek için hazır olduğunu belirtiyor. Çin’de şu an birçok seyahat şirketi kutuplar için kendisini hazırlamış durumda. Çünkü iş hacmi her yıl yükseliyor.
Çin’in fabrikalar bölgesi olan Guangdong’dan özel bir seyahat kulübü temsilcisi de “2009’daki ilk grup 24 kişiydi. 2010’da Güney Kutbu’na 111, Kuzey kutbuna 100 kişi gönderdik” diyor. Özel seyahat kulübü yetkilisi Yü Şüeyong katılanların profillerini şöyle açıklıyor: “Kulüp üyelerimizin yaşları 35-45 arası. 4’te 3’ü özel girişimci. Yüzde 17’si kapitalist girişimci ya da kendi parasını kullanan zenginler ve geri kalanıysa beyaz yakalılar.”
Çinli turistler nasıl Türkiye’ye çekilir
Birçok ülke Çinli turistleri çekmeye çalışıyor, farklı operasyonlar geliştirmeye çalışıyor. Çin basını geçmiş yıllarda, İsviçre’nin ülkeye gelecek Çinli turistler için trafik levhalarının Çincesinin yazıldığını yazmıştı. Mesela Rusya’da gelecek yıl Çin Yılı olarak kutlanacak. Rusya da Çinli turist gruplarına kapı girişinde vize vermeye başladı. Bu yıl Türkiye’de Çin yılıydı ve gelecek yıl da Çin’de Türkiye Yılı olarak kutlanacak.
10 yıldan bu yana Pekin’de yaşayan Erguvan turizm şirketinin Çin temsilcisi Tayfun Bayram, “Türkiye gelecek yılki tanıtıma para yatıracak ancak o yatırımın karşılığı olarak beklediğimiz Çinli turiste hazır mıyız, esas bunun masaya yatırılması lazım” diyor. Turist gruplar için beş iş günü olan vizenin alımının 10 iş gününe yani, 2 haftaya çıkartıldığından dert yanan Bayram ekliyor; “Mesela bir Çinli turist Türkiye’ye bir yıl içinde ikinci kez turist olarak gidemiyor. En azından Türkiye, Schengen vizesi olan Çinli turiste çok kolay ve hızlı vize veremez mi, hatta kapı girişinde bile verebilmeliyiz.”
Çin’de zengin-fakir arasındaki uçurum “alarm” veriyor
Çinli zenginler, kutuplar dâhil dünyayı tavaf ederlerken ülkedeki vatandaşlarıyla aralarındaki gelir dağılımıysa gittikçe büyüyor.
Çin’in merkez bankası tarafından yaptırılan bir araştırmaya göreyse Çin gelir dağılımındaki uçurum ciddi boyutlara ulaştı. Çinli akademisyenler, Gini katsayısına göre ortalama 0,4 olması gereken katsayının Çin’de 0,61 seviyesine yükseldiğini ve bunun dünyada çok az görülen bir ortalama olduğunu söylüyorlar. Çin bu katsayıyla dünyanın en üstünde. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nin 2005 verisi ise 0,47’ydi.
Çin’de yayımlanan, Çin Komünist Partisi’nin yayın organı olan Global Times gazetesi, araştırma sonuçlarına bakıp, Çin’de gelir dağılımının “alarm” verdiği yorumunu yaptı.