Mekke’ye gelip de Zemzem’in hikayesini dinlememek olmaz. Bu işi en iyi bilen 60 yaşındaki Necati Öztürk isimli bir Türk.
Abone ol30 yıl Mekke’de kalmış. Sonra İngiltere’de doktora yapmış. Dönüp uzun yıllar buradaki Ümmü’l Kura Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış. Şimdi ise Mekke’de kütüphane müdürlüğü görevini yürütüyor.
Öztürk’ün en büyük ihtisası Zemzem. Araplar bile Zemzemi tanıtmak için toplantı yaptıklarında Necati Öztürk’ü çağırıyorlar. Hemen hemen tek otorite. “Allah canlıların içinde insanı, mekan olarak Mekke’yi ve sulardan da Zemzem’i seçti” diyerek başlıyor konuşmasına.
Hz .İbrahim (as)’ın hikayesini anlatıyor. Filistin’e hicretini hanım ve çocuğunu o gün meskun olmayan bomboş bir yer olan Mekke bırakmasını, onların bunu tevekkülle karşılamasını... Ve tam bir tevekkülde kayaların taşların delinip Zemzemin fışkıracağını söylüyor. Zemzem suyu ilk çıktığında Hacer validemiz çevresini havuz gibi çeviriyor zayi olmasın diye. Efendimiz (sas) buna işareten “Allah İsmail’in annesine rahmet etsin. Çevresini kapatmasaydı bir nehir olup akacaktı.” buyurduğunu aktarıyor. Zem Arapça ‘toplan!’ demek, Zemzem ismi ‘toplan toplan’ demek. Böylece Zemzem Mekke’nin hayat kaynağı oluyor. Mekke’nin kuruluşu Zemzem’le, hayatın başlangıcı suyla. Zemzem kuyusu 30 metre derinliğinde, 2,5 metre çapında. Biri Hacer-ül Esved’den olmak üzere üç gözeden fışkıran sular ana kuyuda birikiyor.
Necati Hoca Zemzem’in kerametine inanıyor. Hatta iman etmiş desek abartmış olmayız. Evinin önünde 15 bidon Zemzem duruyor. İçtiği tek sıvı zemzem. “Elhamdülillah” diyor hiçbir hastalığım yok. Zemzem’in hangi niyetle içilirse ona şifa olacağını anlatıyor. Hadisler aktarıyor. Efendimiz’in “Hangi niyetle içerseniz ona şifa olur“ buyurduğunu ifade ediyor. “Açlık için içerseniz tok olursunuz, susuzluk için içerseniz suya kanarsınız “diyor.
ŞİFA KAYNAĞI
Öztürk, Zemzem içmenin usulünü hadisten aktarıyor. Efendimizin tavsiyesi “tadallu” . Türkçe ‘dolu’ kelimesi buradan geliyor. 3 bardak yetmez, çok çok içmek, zorlanana kadar içmek bu anlamı karşılıyor. Hanımının (O, hanımına bir Osmanlı asaletiyle ‘babamın gelini ‘diyor.) dizleri ağrıyormuş. Zemzemle, salatı selamla sıvazlamışlar. “Şimdi hanıma yetişemiyorum” diyor. Basuru olan bir arkadaşına zemzem tavsiye etmiş ve iyileşmiş. Çocuğu olmayanlara da zemzem tavsiye ediyor. Kendisine gelip “Bak hocam bunlar zemzem çocuğu” diyen de varmış. Hadis çerçevesi dışına çıkan tavsiyeler belki Necati Hoca’nın kerameti ama bu Zemzem’in başlı başına bir şifa olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Suudi Arabistan zemzem için modern dolum tesisleri yapmış. 10 litresini 5 riyal’e veriyorlar. (2.5 TL) Necati Hoca “Zemzem’e Mekke’de su karışmaz. Ama Medine’de almamak lazım, normal su karışabilir” ifadesini kullanıyor. .”Tankerle gidiyor yetmediği zaman su karıştırılıyor”, diyor.