BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,97
ALTIN 3.003,70
HABER /  GÜNCEL

Zekeriya Öz uçakla o ülkeye geçti

Gürcistan üzerinden Ermenistan'a geçen Zekeriya Öz'ün buradan da uçakla Almanya'ya geçtiği iddia ediliyor.

Abone ol

Türkiye’de aranan ve hakkındaki yakalama kararından 12 saat önce yurtdışına çıkan eski savcı Zekeriya Öz’ün, Erivan’dan Almanya’ya geçtiği öğrenildi.

Ergenekon davasında gazeteci Tuncay Özkan’ın avukatlığını yapan Ahmet Çörtoğlu ise “Savcıların kaçmalarına göz yumuldu” iddiasını gündeme getirdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Ergenekon ve 17-25 Aralık soruşturmalarının savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın haklarında yakalama kararı çıkmadan 12 saat önce Gürcistan üzerinden Ermenistan’a gittiklerinin ortaya çıkmasının ardından dün de güzergâha Almanya eklendi. Zekeriya Öz’ün salı akşamı Erivan’dan uçakla Almanya’ya gittiği, hakkında yakalama kararı bulunmadığı için de vizeden muaf yeşil pasaportla rahat bir şekilde kontrolden geçtiği belirtildi. Havaalanı kayıtlarına geçmeyen Öz’ün başka bir ülkeye devam edip etmediği ise öğrenilemedi.

‘KAÇIŞA ZEMİN HAZIRLANDI’

Tuncay Özkan’ın avukatı Ahmet Çörtoğlu ise eski savcıların kaçmalarına göz yumulduğunu iddia etti. MİT TIR’ları savcılarının süreç başlar başlamaz açığa alınarak tutuklandıklarını anımsatan Çörtoğlu, şunları söyledi: “Aynı şey bu savcılar için uygulanmadı? Zira ellerinde hükümeti yıpratacak çok belge var. Silivri soruşturmalarından değil, 17-25 Aralık’ta koydukları tavır nedeniyle yakalama kararı verildi. Ancak kaçmaları için zemin hazırlandı. Bence bu yakalama kararları kaçtıktan sonra alındı. Ya da Cemaat yapılanması yargı içinde halen aktif, karar önceden bildirildi.”

zek.jpg

Öz ve Kara'nın yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti. Öz'ün son görüntüsü kameralara böyle yansımıştı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurt dışına kaçan eski savcılar Öz ve Kara'nın iadesi için Dışişleri Bakanlığı'na ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı'na "Difüzyon Mesajı" gönderdi.

DİFÜZYON NEDİR?

Difüzyon Mesajı, "Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak kişilerin yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar" olarak tanımlanıyor.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 12 Mayıs'ta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, ve Mehmet Yüzgeç'in meslekten ihracına karar vermişti.

Söz konusu eski savcılarla ilgili HSYK başmüfettişlerince hazırlanan soruşturma dosyası, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmuştu.

Dosyayı inceleyen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.

Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş ve dosyayla ilgili gizlilik kararı almıştı.

Çıkarılan yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesine sevk edilmeleri için yazı yazılmıştı.

Yapılan aramalar sonucunda Öz ve Kara'nın yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti.

Yüzgeç'e ise henüz ulaşılamadı.