BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,55
ALTIN 2.963,18
HABER /  GÜNCEL

Zekeriya Öz soykırım anıtında

Türkiye’yi sarsan Ergenekon soruşturmalarını başlatan savcı Zekeriya Öz, Ruanda'ya giderek soykırım müzesini gezdi.

Abone ol

Dünyaya adını soykırım olaylarıyla duyuran Orta Afrika ülkesi Ruanda, başkent Kigali’de bulunan ve soykırımın 10. yılında inşa edilen ‘Genocide Memorial’ adlı soykırım müzesiyle her yıl binlerce turistin akınına uğruyor.

Müzede, Ruanda’da 1994 yılında iki kabile arasında yaşanan ve yüz binlerce insanın katledildiği olaylarda ülkede neler yaşandığı tüm çıplaklığıyla sergileniyor.

Geçtiğimiz hafta Ruanda’ya tarifeli seferleri başlatan Türk Hava Yolları’nın davetlisi olarak bu ülkeye giden ve aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ün de bulunduğu Türk heyeti ‘Soykırım Müzesi’ni gezerek incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Türk heyeti, olaylarda hayatını kaybedenlerin olduğu anıt mezarın önünde saygı duruşunda bulunarak, yaşamını yitiren Ruandalılar için dua okudu.

ZEKERİYA ÖZ, MÜZEYİ DİKKATLE İNCELEDİ
Türkiye’yi sarsan Ergenekon ve Şike soruşturmalarını başlatan ve daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan Zekeriya Öz müzede video ve fotoğraflarla soykırımı anlatan görselleri dikkatle inceledi. Öz’ün bir camekanın içinde tutulan soykırımda hayatını kaybedenlere ait kafataslarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmeler DHA kamerasına tarafından kaydedildi. Bir kafatası üzerinde bulunan kurşun izlerini tespit eden Başsavcı Vekili Öz, “Bakın bu kafatası parçalanmış. Kurşun giriyor, çıktığı yerde basınç yapıyor ve patlatıyor. Üstten giren kurşunlar patlatmaz ancak kafaya yandan isabet eden kurşunlar kafatasını patlatır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

VALİ YARDIMCISI’NDAN FRANSA’YA TEPKİ
Öte yandan ‘Soykırım Müzesi’ni gezen heyette bulunan İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, yaptığı açıklamada Fransa’ya seslenerek, “Gelsinler buraya kendi yaptıkları vahşeti görsünler” dedi. Ruanda’da yaşanan soykırımı anlatan fotoğrafları gördüğünde çok üzüldüğünü ifade eden Ahmet Aydın: “Katliamda çocukların diri diri öldürülüşlerini başlarından vurulmalarını resimlerde gördük. Rehberimiz bir milyonun üzerinde insanın öldürüldüğünü söyledi. Bu olanları gördükten sonra bizi 1915 olaylarıyla suçlayan Fransa’nın gelip bunu görmesi lazım. Hatta rehberimizin anlattığına göre, Fransa’nın buradan çekildikten sonra Tutsilerle-Hutuları birbirine kırdırdığını ve bir milyonun üstünde insanı Fransa’nın öldürttüğü söyledi. Fransa’ya sesleniyorum; gelsinler buraya kendi yaptıkları vahşeti görsünler. Öteki taraftan 1915 olaylarıyla ilgili karar çıkartmaya çalışmasınlar” dedi.

Ruanda Soykırımı, Tutsi ve Hutu adlı iki kabile arasında 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde bir milyonun üzerinde Tutsi ve ılımlı Hutu’nun aşırı uç Hutular tarafından öldürülme olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame’ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesiyle son buldu. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülke olduğu ifade ediliyor.