BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,72
ALTIN 2.991,00

Zayıflamak isteyenlere 7 altın tavsiye

Zayıflamak isteyenlere 7 altın tavsiye

Kilo fazlalığı özellikle de şişmanlık hepimizin ortak korkusu haline geldi. iyi de oldu! çünkü sorunun estetik boyutundan daha önemli yanları, tetiklediği önemli sağlık sorunları var. dahası, şişmanlık yaşam kalitemizi bozuyor, ömrümüzü kısaltıyor. hipertansiyon, şeker hastalığı, osteoartirit...

Zayıflamak isteyenlere 7 altın tavsiye

Kilo fazlalığı özellikle de şişmanlık hepimizin ortak korkusu haline geldi. İyi de oldu! Çünkü sorunun estetik boyutundan daha önemli yanları, tetiklediği önemli sağlık sorunları var. Dahası, şişmanlık yaşam kalitemizi bozuyor, ömrümüzü kısaltıyor. Hipertansiyon, şeker hastalığı, osteoartirit, safra kesesi taşı, koroner arter hastalığı, kolesterol yüksekliği, uyku bozuklukları, kanser gibi pek çok sağlık sorununda ya hazırlayıcı ya da kolaylaştırıcı etkisi var. Kilolu insanların çoğu kendileriyle barışık değil. Bazıları daha sinirli, alıngan, uyumsuz. Bazıları da içine kapanık, yorgun ve hırçın. Çoğu, genelde mutsuz. Kısacası, sorunun ruh sağlığını bozan yanları da var. İşte Osman Müftüoğlu'nun tavsiyeleri:

Zayıflamak isteyenlere 7 altın tavsiye

TAVSİYE 1

Diyetler kişiye özel olmalı. Yaşa, cinse, işe, ekonomik duruma, ağız tadına, sağlık sorunlarına, kullanılan ilaçlara göre planlanmalı. Herkes için aynı şeyleri öneren sihirli diyetlerin sizi başarıya götüreceğine inanmayın.
* Diyete başlamadan önce mutlaka tıbbi değerlendirmeden geçin. Dikkatli bir bedensel ve ruhsal değerlendirme, bazı kan analizleri, özellikle hormonal değerlendirmeler, kan şekeriniz, karaciğer testleriniz, böbrek fonksiyonlarınız dikkatle incelenmeden ve doktor onayı olmadan hiçbir diyete başlamayın.
* Diyet yaparken bedeninizde meydana gelen olumlu-olumsuz değişmeleri belirli aralıklarla uzman bir doktorun değerlendirmesinin gerektiğini unutmayın. Fiziksel aktivite desteğinde bulunun.







Zayıflamak isteyenlere 7 altın tavsiye

TAVSİYE 2

Hormonlu kilolara dikkat edin

* Düşük metabolizma hızının sorumlusu hormonal bozukluklar olabilir. Tiroid hormonu yetersizliği bunun en iyi bilinen örneği. Hipotiroidide düşük metabolizma hızına bağlı hızlı kilo almaya, hastalığın halsizlik, yorgunluk, kabızlık, unutkanlık, cilt, tırnak, saç ve kaş değişiklikleri gibi diğer birçok belirti eşlik eder. Çok hafif düzeydeki tiroid bezi yetmezliğindeyse metabolik hızdaki düşme ve bunun sonucunda oluşan kilo verme güçlüğü bazen ilk ve tek belirtidir. Bu nedenle kilo verme programlarına başlarken özellikle zor kilo verip kolay kilo alanların tiroid hormonu yetersizliği yönünden dikkatlice incelenmesi gerekir. Kilo fazlalığı sorununuzun böbrek üstü bezi hastalıklarından, hipofiz bezi urlarından ve bazı genetik kökenli hormonal bozukluklardan da kaynaklanabileceğini unutmayın.







Zayıflamak isteyenlere 7 altın tavsiye

TAVSİYE 3

Yavaşlayın, zayıflayın

* “Zayıflamak istiyorsanız yavaşlayın”. Size ters geleceğini biliyoruz ama bu doğru bir tavsiye. Çünkü az hareket etmeniz değil, yemek yeme hızınızı yavaşlatmanızı öğütler!
* Çatalınıza daha küçük parçalar alın, tabağınızı küçültün, kaşıklama hızınızı düşürün.
* Lokmalar arasında çatal ve bıçağınızı masaya geri bırakın.
* Yemek yerken zaman zaman ara verin ve su yudumlayın.
* Yemek süresince masadakilerle sohbet edin.
* Yavaş yiyin ki sadece damağınız değil, beyniniz de lezzet alsın.
* Yemeğe iştahınızı azaltacak düşük kalorili, hacimli yiyeceklerle başlayın.
* Başkalarıyla yemek yerken hızınızı azaltma manevralarını deneyin.
* Kendinizi aynada izliyor gibi davranın. Yavaş, hoş, ölçülü, dikkatli, abartısız yemek yiyen biri olun!
* Yemek yerken oturun. Oturmak hızınızı kesecektir.
* Çalışma masanızda yemek yemekten kaçının.