BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,37
ALTIN 3.068,05
HABER /  SAĞLIK

Zayıflama ürünlerinde yasaklı 6 madde

Zayıflama ürünlerinin bir çoğuna hızlı kilo verdirmesi için yasaklı maddeler ekleniyor...

Abone ol

Türkiye zayıflama ürünü nedeniyle genç bir kadının ölümünü tartışırken uzmanlardan zayıflama ürünleriyle ilgili yeni uyarılar geliyor.

Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği üyesi ve Mikro-Gen Ar-Ge Direktörü Dr. Özgür Göknel, gıda takviyesi olarak sınıflanan ve bütünüyle güvenli, hiçbir ciddi yan etkisi olmaması gereken tablet ya da kapsüllere, çeşitli firmaların ''sibutramin' ve ''sildenafil'' gibi kimyasal maddeleri daha hızlı kilo verdirmesi için eklediğini söyledi.

Dr. Özgür Göknel, günümüzde çok sayıda diyet ilacının bulunduğunu, ancak bunlardan bazılarının FDA onaylı ve sadece doktor kontrolünde kullanma izni olduğunu söyledi.

Birçok zayıflama ilacının ise kulaktan dolma bilgilerle internetten etkili bir reklam yapılarak pazarlandığına dikkati çeken Göknel, ''Biber hapından dolayı gerçekleşen ölüm dolayısıyla, birçok kişi bu tür onaysız zayıflama haplarından elini çekse de şişmanlık söz konusu olduğu için satışlar devam ediyor. Bitkisel denen ve çarpıntı yapan zayıflama ilaçlarında, çok sayıda zararlı olabilecek maddeler mevcut'' dedi.

''Zayıflama tabletlerinde insanın ölümüne yol açan, kimyasallardır, bitki ekstreleri değildir'' diyen Göknel, ileri analitik araştırmalar ile bitkisel tablet ve kapsüllere karıştırılan yasaklı maddeleri, şöyle sıraladı:

Sibutramin:
Doktor kontrolünde kullanılması gereken ana maddelerden biridir. Tokluk hissi ve enerji açığa çıkarmasıyla biliniyor. Amaç mutluluk hormonunu 'serotonin' yükselterek tokluk hissi vermek. Yan etkileri kronik kalp hastalıkları, çarpıntı, tansiyon, böbrek hastalıkları, ruh hastalıkları. Yüksek doz ölüme götürür. Doktor kontrolünde kullanılması gerektiği halde yıllarca ülkemizde Sağlık Bakanlığı izniyle, ancak reçete istenmeden yani doktor kontrolü dışında satılmış ve geçtiğimiz aylarda tüm Avrupa ülkeleri ile ülkemizde de yasaklanmıştır.

Efedrin:
Esasen astım ilacıdır. Sporcular, yağ yakımını hızlandırmak için bunu keşfettiler. Tokluk hissi veriyor ve kalp atışlarında hızlandırma yapıyor, yağ yakımını kolaylaştırıyordu. Kalp ve nabız hızında artış ve kanı sulandırmak için kafein ve aspirin ile kombine edilirdi. Kısaca ECA denen bu formülle geçtiğimiz senelerde İzmir'de 3 genç kalp krizinden öldü. Efedrin şimdi yasak. Ayrıca FDA da yasaklılar listesinde. Yan etkileri, kronik kalp rahatsızlıkları, çarpıntı, tansiyon...

Sinefrin: Şu sıralarda, çoğu zayıflama haplarında bulunan bir maddedir. Acı portakaldan üretilir, doğal olsa da bu zararlı olmadığı anlamına gelmez. FDA yasaklı maddeler arasındadır. Her ne kadar doğal yollardan üretilebilse de genelde sentetik olarak piyasaya sürülüyor. Yani kimyasal. Hem yan etkileri hem de etkileşim olarak efedrinin kardeşi bir maddedir. Oysa ki yasak. Doğal ya da sentetik olsa bile...

T3 ve T4: Vücutta aktif tiroid hormonlarıdır. Dışarıdan sentetik olarak alınması hipertiroidi etkisi verip, metabolizmayı hızlandırarak yağ yaktırmaya çalışır. Genellikle tiroid hastalarının kullandığı bu maddeler, zayıflama ilaçlarının içinde olabiliyor. Zararlarının arasında tiroid hormonlarını tamamen devre dışı bırakabilme olasılığı mevcut. Kalp krizine yol açabiliyor.

Salbutamol: Bu da bir astım ilacında kullanılan madde. Yan etkileri kronik kalp rahatsızlıkları, çarpıntı, tansiyon, böbrek hastalıkları, sıkıntı ve iç huzursuzluğu gibi psikolojik sorunlara da yol açabiliyor.

Clenbuterol: Yağ yakımı üzerine kullanılan yasaklı bir madde.''