Ramazan ayının bitmesinin ardından düğünlerde artış yaşanırken, gelin ve damat adayları da kısa sürede kilo verme sorunuyla karşılaşıyor. <b...
Abone olRamazan ayının bitmesinin ardından düğünlerde artış yaşanırken, gelin ve damat adayları da kısa sürede kilo verme sorunuyla karşılaşıyor.
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, düğün öncesi kısa sürede fazla kilo vermek isteyip şok diyetler yapan gelin ve damat adaylarını uyardı. Uzel, “Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak, sağlıklı bir şekilde kurtulmak ile bağdaştırılmamalı. Düğüne hazırlanmak için çok düşük kalorili bir diyet uygulamayın. Bu hem sağlıksız bir yöntem hem de evlenir evlenmez fazlası ile kilolarınızı geri almanız riski var. Hızlı kilo vermek için düşük kalorili bir diyet uygulamak yerine daha sağlıklı ve yavaş kilo verebileceğiniz bir diyet programı uygulayın. Bu sayede sinir, kalp ve damar sistemi, uyku düzeni bozuklukları gibi problemlerin de önüne geçilmiş olunur” dedi.
“ZAYIFLAMA UĞRUNA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN”
Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Her ne kadar kilo vermek insan vücudunda görülebilecek birçok metabolizma ve şekil bozukluğunun önüne geçerek sağlıkta olumlu etki bıraksa da asıl önemli olan kilonun nasıl ve hangi diyet yöntemiyle verildiği. Diyet yapanların başvurabileceği yanlış yöntemler, büyük sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Olası şikayetlerin başında bağışıklık sisteminde görülen aksaklıklar, metabolizma işleyiş bozuklukları, kalp ve damar sağlığındaki bozukluklar, şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem hastalıkları, saç dökülmesi gibi daha birçok sağlık sorunları gelir” diyerek uyarıda bulundu.
Yağ yaktığı gerekçesi ile sadece belirli bir gıda maddesinin tüketilmesinin istenilen kiloya ulaşmayı sağlamadığını da söyleyen Yrd. Doç. Dr. Uzel, “Kilo problemi yaşayan gelin ve damat adaylarından çoğu, elbette ki kilolarından kısa sürede kurtulmak istiyor. Ancak hızla vücudu terk eden kiloların geri dönüşü de çabuk olabilir. Kaldı ki özellikle gelin adayları için kısa sürede kilo kaybı ile sonuçlanabilecek diyetlere ilave olarak özel amaca yönelik tek bir türde gıda tüketimi yoluna gidilmesi de yanlış. Örneğin yağ yaktığı gerekçesi ile sadece belirli bir gıda maddesinin tüketilmesi, istenilen kiloya ulaşmayı sağlamaz. Bu gıdalar, sadece vücuttaki suyu atacağı için kaybolan su, kilo eksilmesi olarak kişiyi yanıltacaktır. Bu nedenle ideal koşullarda bir haftada abartılı rakamlar yerine yarım ya da bir kilogram olmak üzere ayda 2 ile 4 kilogram verilecek sağlıklı bir diyet programı tercih edilmeli” diye konuştu.
“KULAKTAN DOLMA DİYETLERE İTİBAR ETMEYİN”
Vücudu aç bırakan ya da uzun dönem tek tip beslenmeye sürükleyip bireylerin diğer besin öğelerini almalarını kısıtlayan, mucizevi oldukları iddia edilen diyetlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Uzel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diyet uygulamalarında yapılan diğer bir yanlış ise kişinin tanıdığı çevreden birinin yaptığı ve kısa sürede olumlu sonuç aldığını belirttiği diyetten kesinlikle kendisinin de olumlu sonuç alacağını düşünmesi. Diyet programları işe yarayabilir, ancak bu planlama yapılırken güvenli ve bünyeye uygun bir yol seçilmeli. Uygulanan diyetin güvenliğinden emin olunmalı, mutlaka doktor kontrolünden geçilerek planlama yapılmalı. Tüm bunlara ilaveten hangi yiyeceklerin tüketildiği kadar hangi miktarda tüketildiği de önemli.”
İZMİR’DE NİKAH PATLAMASI
Öte yandan, Ramazan ayının bitmesiyle birlikte evlenmek için belediyelere başvuranların sayısında üç kata varan bir artış yaşandı. İzmir’in 6 metropol ilçesi Konak, Karşıyaka, Karabağlar, Bornova, Buca ve Bayraklı’da Ramazan ayının ardından nikah için başvuranların toplam sayısında yüzde 226’lık bir artış yaşandı. Bu 6 ilçede Ramazan ayında bin 61 kişi evlilik için başvururken, Ağustos ayı başvurularında sayı 2 bin 405’e çıktı.
(İHA)