Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak bilinen zatürre, bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir?
Abone olHasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski olan zatürre, genellikle soğuk algınlığı rahatsızlığı ile karıştırılır. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur.
Öte yandan bu mikroplar, hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonlarıyla bulaşmış bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilirler. Peki zatürrenin belirtileri nelerdir?
Zatürrenin belirtileri?
- Sürekli ve balgamlı öksürük
- Yeme bozukluğu, halsizlik
- Vücut ısısının 39'un üzerine çıkması
- Sık sık yorgun uyanma
- Nefes almada zorluk çekmenin yanı sıra nefes alırken göğsün ağrıması
- Karın bölgesinin soğuması ve şiddetli kramplı ağrılar
- İltihaplı dudak uçukları gibi belirtilerle kendini gösterir.
- Kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranları daha fazladır.
Zatürre tedavisi
Erken müdahale edilmediğinde akciğerlerde ciddi hasar oluşabilir. Bu rahatsızlık çok sık nüksetmez fakat tedavi sonuna kadar tamamlanmalıdır. Ağır olan hastalarda akciğerdeki enfeksiyon tüple alınır. Tedavi süreci şiddetine göre 1 ve 4 hafta arası değişebilir. Antibiyotik, bronş genişletici solutma, ağızdan veya damardan sıvı ve beslenme desteği gibi tedaviler uygulanır.
Bol su içmenizde fayda var
Antibiyotik tedavisinin uygulandığı bu hastalıkta, antibiyotik alerjisi olanlar için süreç uzayıp zorlaşabilirken inatçı virüslerin varlığı tedaviye yanıt alınamamasına sebep olabilir.
Hastalık boyunca bol su içmek ve dinlenmek, mutlaka yapılması gerekenler arasında yer alır. Günlük diyetinize bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek gıdalar eklemek, hastalıkla savaşmada en iyi yardımcılarınızdan biri olabilir.