BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Zatürreden ölümler artıyor

Zatürrenin görülme sıklığı ve bu hastalık nedeniyle ölümlerin arttığı bildirildi.

Abone ol

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabri Uçan, zatürrenin akciğer dokusunun iltihaplanması olduğunu belirterek, bu hastalığın bakteriler başta
olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana geldiğini söyledi. Bebek ve çocukların yanında, yaşlı ve bilinen başka bir hastalığı olan
erişkinlerde de zatürrenin hem daha sık görüldüğünü hem de ağır ve ölümcül seyredebildiğini belirten Uçan, şeker, kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas, ve bazı
kan hastalıkları gibi müzmin bir rahatsızlığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin zatürre bakımından risk grubunda yer aldıklarını kaydetti.

Zatürrenin, kış aylarında daha sık görüldüğünü belirten Uçan, ''Yükselen yaşam standartlarına, etkin antibiyotiklere, gelişmiş yoğun bakım ve destek tedavilerine rağmen bir çok infeksiyon hastalığının aksine, zatürrenin görülme sıklığı ve zatürreden ölümler giderek artmaktadır. Zatürre, tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır''diye konuştu.

Zatürrenin ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunu olduğuna işaret eden Uçan, bu hastalığın erken teşhis edilmesi ve gecikilmeden tedaviye başlanmasının ölümleri azalttığının bilindiğini söyledi. Uçan, ''Ne var ki aileler öksürükle başlayan basit gribal enfeksiyonlarda evde uygulanacak olan tedavi yöntemlerini bilmemektedir. Beslenme bozuklukları ve kötü çevre koşulları nedeniyle basit enfeksiyonlar kolaylıkla zatürreye dönüşmektedir''dedi.

Zatürrenin bazen grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklarla karıştırılabildiğine dikkati çeken Uçan, ''Bu gibi hastalarda, ateşin üşüme-titremesiyle yükselmesi ve 39-40 dereceye kadar çıkması, hastanın genel durumunun bozulması, hastalığın ağır seyredip uzun sürmesi, koyu renkli, kanlı balgam ve göğüs ağrısının eşlik etmesi durumunda mutlaka zatürre olasılığı dikkate alınarak araştırma yapılmalıdır'' diye konuştu.

Uçan, grip salgınlarının zatürre oluşumuna zemin hazırladığını ifade ederek, gripten ölümlerin asıl nedeninin grip sonrası gelişen zatürre olduğunu sözlerine ekledi.