BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Zapsu hakkında şok iddialar

Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu hakkında hazırlanan Mali Rapor savcılığa gönderildi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, menkul kıymet araçlarındaki stopaj uygulamasına yönelik tedbirlerin, gelir hedeflerinde kendilerine bir sıkıntı vermeyeceğini söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan ile düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı.

Unakıtan, yatırım araçlarındaki stopaj indiriminin, daha önce açıkladıkları politikalarla tezat teşkil edip etmediğinin sorulması üzerine, mali politikaların ekonomik politikalara paralel yürümesi gerektiğini ifade etti. ''Bir taraftan ekonominin gerektirdiği tedbirler orada dururken, biz illa faal şekilde politika takip edeceğiz diye bir şey söz konusu olamaz'' diyen Unakıtan, sermayenin vergilendirilmesi konusunda da şimdi bir değişiklik yapılmasının icap ettiğini kaydetti. Maliye Bakanı, şöyle devam etti: ''Ekonomi böyle bir şey icap ettirirken biz (yapmayacağız) diye durmanın alemi yok. Ne gerekiyorsa o tedbirleri alıyoruz. Bundan sonra dışarıda yerleşik gerçek kişiler veya kurumlar vergilendirmelerini dışarıda yapacaklar, herkes kendi memleketinde vergilendirilecek.

Bazı büyük çapta ülkelerle bizim, karşılıklı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmamız olmakla birlikte, olmayanlar da var. Dolayısıyla sermayenin kolay giriş ve çıkışını her memleket sağlarken bizim de bu şekilde bir adım atmamızın yadırganmaması icap ediyor. Daha önce bunu niye böyle yapmadınız? Daha önceki şartlara göre o şekilde yaptık. Uygulamalarla nasıl bir netice alacağımızı da zaten bir gözlemeye tabi tutmuştuk. Onun neticesinde verdiğimiz kanaat budur.''

HAZİNE'NİN BORÇLANMASI

Unakıtan, mevduattaki stopajın yüzde 15'de bırakılmasının, mevduatı Hazine kağıtlarına yöneltip yöneltmeyeceği şeklindeki soruyu yanıtlarken de, kendilerinin kamu borcunu azaltmak istediklerini kaydetti. Şimdiye kadar bu yönde politikalar uyguladıklarını anlatan Unakıtan, şöyle konuştu: ''Bundan sonra acaba bizi tekrar borçlandırmaya mı yönlendiriyorsunuz? Biz borçlandırmaya falan yönlendirmiyoruz. Bizim borç almada öyle bir sıkıntımız da yok. Ama bu tedbirleri de almamıza gerek vardı. Bundan önce de mevduat faizleri yüzde 18'di, 15'e düşürdük. Bizim mevduat faizlerini düşürmek suretiyle, (alın paranızı devlete verin) şeklinde bir düşüncemiz, politikamız söz konusu değil''

RANT EKONOMİSİ Mİ?

Bakan Unakıtan, yeni düzenlemelerin rant ekonomisinin önlenmesine dönük politikalardan taviz anlamına gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine de, stopaj vergisini devam ettirdiklerini, sadece yurt dışındaki yerleşik yabancıların kendi ülkelerinde vergilendirilmesini öngördüklerini belirtti. Dünyanın gidişatında da yabancı yatırımcıların kendi ülkelerinde vergilendirildiğini kaydeden Unakıtan, ''Herkes gider Mersin'e biz gideriz tersine olmaz. Global ekonominin gereği neyse onu yerine getiriyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı, yeni düzenlemelerin bütçeye maliyetiyle ilgili bir soru üzerine de şu açıklamada bulundu: ''Bedeli sıfırdır. Zarar eden yerden vergi alamazsın. Şartlar şöyleyse bedeli bu, böyleyse şu. Çeşitli şekilde hesaplayabilirsiniz ama bana göre bedeli artıdır. 2006'da buradan bir gelir beklemedik. 2006'da önemli bir beklentimiz yok. Bu nedenle hedefleri sıkıntıya sokacak bir kaybımız da söz konusu değil. Tedbirler, gelir hedeflerimizde bize bir sıkıntı vermeyecektir.'' Unakıtan, yeni düzenlemelerle yurt dışındaki yatırımcıların stopajının sıfıra çekildiğine de işaret ederek, ''Bu nasıl değerlendirilir? Değerlendirmenize bağlı'' diye konuştu.

ANAYASAYA AYKIRILIK

Maliye Bakanı yerli ve yabancı yatırımcılar arasındaki vergilendirme farklılığına gidilmesinin anayasadaki eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmediğini de ifade etti. Vergilemede çeşitli oranların söz konusu olduğuna dikkati çeken Unakıtan, daha önce de halka açık şirketlerle diğer şirketler arasında stopaj farklılaşması yapıldığını hatırlattı. Unakıtan, bunun vergileme politikalarının gereği olduğunu ve eşitsizlik olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

YERLİ YATIRIMCI YURT DIŞINA KAÇAR MI?

Unakıtan, bu düzenlemenin yerli yatırımcıyı yurt dışına kaçırıp, kaçırmayacağı sorusu üzerine de, sermaye hareketlerinin tüm dünyada çok kolay olduğunu, sermayenin saniyelik bir sürede tüm dünyayı dolaşabildiğini ifade etti. Yerli yatırımcı için de stopajı yüzde 10'a çektiklerini kaydeden Unakıtan, ''Bu da bir tedbirdir. Onun dışında yurt dışına gitmelerini engellemeye yönelik yapılabilecekler vardır, yapılamayacak olanlar vardır. Bu tedbirler, ekonominin, piyasanın ihtiyacı olan tedbirlerdir'' dedi.

BORSACILARA YÖNELİK SÖZLERİ

Maliye Bakanı Unakıtan, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında borsacılara yönelik ''ben yapacağımı bilirim'' şeklindeki sözlerini hatırlatan ve ''yapacağınız vergi indirimi miydi'' diyen bir basın mensubuna da şu yanıtı verdi: ''Ben (yapacağımı bilirim) dediysem, ilk yaptığımız, o, yapacağımı bilirim dediğimi yaptım manasında değil. Beni izlemeye devam edin. Bu, rant ekonomisine teşvik verdik demek de değil.'' Stopaj indiriminin yaratacağı sonuçlarla ilgili bir soru üzerine de Unakıtan, kurlardaki farklılığın ne kadarının nereden kaynaklandığının hesabının yapılamayacağını belirtti. Global değerlendirme ile bu kararları aldıklarını anlatan Unakıtan, ''Verdiğimiz kararlar bu. Gerçek olan bu. Bundan sonra herkes buna göre hareket edecek'' dedi.

UZAN KONUSU

Unakıtan, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Cem Uzan'ın uzlaşma başvurusunu değerlendirmek istedikleri, bunun için de Maliyeden yasa değişikliği talep ettikleri yönündeki haberle ilgili olarak da, TMSF'den şu ana kadar kendilerine bu yönde resmi bir şey ulaşmadığını bildirdi. Unakıtan, resmi olarak kendilerine iletilecek bir konuyu değerlendirip, bir karara varabileceklerini dile getirdi.

ZAPSU İLE İLGİLİ İDDİALAR

Toplantı sırasında Maliye Bakanı Unakıtan'a, ''BM'nin terörü finanse eden kişiler listesinde yer alan Yasin Elkadı ile Başbakan Danışmanı Cüneyt Zapsu arasındaki para trafiğine ilişkin bir Maliye raporu sizin sümen altı ettiğiniz iddiaları var. bu konuda ne diyorsunuz?'' sorusu da yöneltildi. O konuda Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından yürütülen bir inceleme bulunduğunu kaydeden Unakıtan, şunları söyledi:

''Gerekli raporlar hazırlanmıştır. Öyle sümenaltı yapılmaz. Bunlar gayet çirkin şeyler. Gelsinler benim sümeni bir göstereyim bakayım, bir de altına baksınlar var mı öyle şey, yok. Öyle şey olur mu canım, sümen altı edilmiş de...Burada bizim Maliye Bakanlığı fevkalade geleneği olan bakanlıktır. Burada keyfi hareketler olmaz, yer almaz, mümkün değil. Daha önce de olmadı, bundan sonra da olmaz. Rapor, zamanında hazırlanmıştır ve Cumhuriyet Savcılığına da intikal ettirilmiştir. Maliye Bakanlığı olarak da görevimiz budur.'' Bu arada, MASAK'dan bir üst düzey yetkili, toplantı çıkışında ''Savcılığa gönderilen dosyada, suç unsuru bulunup bulunmadığı''nın sorulması üzerine, söz konusu dosyada karapara aklanmasıyla ilgili bir tespitin yeralmadığını, konuyu Savcılığın değerlendireceğini söyledi.


DDK'NIN TMO RAPORU

Maliye Bakanı, bir gazetecinin, Devlet Denetleme Kurulu'nun TMO raporu ve oğlu Abdullah Unakıtan'ın da mısır ithalatıyla ilgili sorusu üzerine de, raporda bu konuyla ilgili hiçbir şeyin bulunmadığını ifade etti. ''O raporu alın okuyun, bakın. Ondan sonra yorum yapın, haber yapın'' diyen Unakıtan, şöyle devam etti: ''Mısır deyince aklınıza hemen bizi getiriyorsunuz. Bunlar çok yanlış, objektif olmayan değerlendirmelerdir. Ofisle ilgili konu, ofisin alımları, politikalarıyla ilgili. KİT olduğu için bütün KİT'lerle ilgili bu incelemeler zaten yapılıyor. KİT'lerin incelenmesini müteakip konulardır onlar. Gayet normal yapılan, düzenlenen raporlardır.''