BIST 9.930
DOLAR 35,18
EURO 36,66
ALTIN 2.971,48
HABER /  GÜNCEL

Zamma MÜDAHALE

Elektriğe gelen zam halkın büyük tepkisini çekti. Başbakan konuya el attı.

Abone ol

Elektrikte zam oranının iletim, dağıtım ve perakende satış fiyatının da eklenmesiyle konutlarda yüzde 19.5, sanayide yüzde 12'ye çıkması üzerine konuya Başbakan el koydu. Erdoğan, zam oranının gözden geçirilmesi için ilgili bakanlara talimat verdi..

ZAM ORANI DÜŞÜRÜLECEK

Yeni yıla elektrik, doğalgaz, akaryakıt zammı ile girilirken Hükümet, ardı ardına yapılan fiyat ayarlamalarının aile bütçesi ve sanayi üretim maliyetleri üzerindeki etkisini gözeterek yeni bir çalışma yapma kararı aldı. 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere sanayide kullanılan elektriğin fiyatının yüzde 10, konutlarda tüketilen elektriğin fiyatının yüzde 15 oranında artırılmasını kararlaştırılmıştı. Ancak, kamuoyundan yansıyan yakınmalar dikkate alınarak, fiyat ayarlamaları gözden geçiriliyor. Özellikle dağıtım bedeli, iletim bedeli ve perakende satış hizmet bedelinin eklenmesi ile konutlarda kullanılan elektrikten zammın fiilen yüzde 19.5'ye kadar yükselmesi karşısında zam oranının düşürülmesi düşünülüyor.

ORTAK ÇALIŞMA GRUBU

Edinilen bilgilere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan elektrik zammının gözden geçirilmesi için ilgili bakanlara direktif verdi. Elektrik zammının, ekonomi yönetimini ilgilendiren çok boyutlu yönleri bulunuyor. Özelleştirme aşamasındaki TEDAŞ'ın hazırladığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) onayladığı tarifeler, KİT dengesi ve finansman yönüyle Hazine ile Maliye'yi de ilgilendiriyor. Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi açısından gerçekçi maliyetlerin fiyatlara yansıtılması ve fiyat ayarlamalarının siyasi karar gerektirmeyen otomatik bir mekanizmaya bağlanması gerekiyor. Nitekim Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bu yaklaşımı, "Türkiye, eski Türkiye değil. Türkiye'de devletin elinde zam yapılacak, yapılmayacak maddeler giderek azalıyor. Elektrikte özelleştirilecek. Elektrik piyasası da özelleştirilince 'zam var mı, yok mu?' diye kimse bize bir şey sormayacak" sözleriyle özetlemişti.

EKSTRA ARTIŞ OLMUŞTU

Bakanlar Kurulu'nun konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak belirlediği temel fiyatın ardından, perakende tarife de değişmişti. EPDK'nın, temel fiyat üzerine "dağıtım bedeli, iletim bedeli ve perakende satış hizmet bedelini" ekleyerek belirlediği, nihai tüketiciye dönük tarifeye göre, elektriğin kilovat saati konutlarda yüzde 19,5 artışla 14,830 YKr'ye yükselmişti. Aynı şekilde elektriğin vergiler hariç perakende kwh ücreti sanayide yüzde 12 artışla 12.904 YKr olmuştu.

Kaynak: Sabah