BIST 9.662
DOLAR 34,58
EURO 36,32
ALTIN 2.983,35
HABER /  SEÇİM

Zaman yazarlarından Gül'e diren çağrısı

Hükümetle kavgalı olan cemaat medyası, Cumhurbaşkanı Gül'ün dünkü sürpriz çıkışını nasıl karşıladı?

Abone ol

Gül'ün siyasette olmasını isteyen Zaman si yazarları Şahin Alpay ve Mehmet Kamış, Erdoğan'ın tek adamlığına karşı Gül'ün varlığının demokrasi için emniyet süpapı olacağını iddia ettiler.

Cemaat medyasının karı çıktığı yasaları onayladığı dönemde Gül için "Çankaya sakini" diyen Kamış, bugünkü yazısında Gül için "siyasi denge gibi durmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Mevcut şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok" sözü bugün Zaman yazarlarının gündemindeydi.

, "Abdullah Gül kenara çekilemez" derken, da Gül'ün Erdoğan'a teslim olmaması halinde siyasi varlığının anlam kazanacağını savundu.

SİYASETİN İÇİNDE OLMASI GEREKİR

Gül ile Erdoğan'ın farklı olduklarını bazı konulardaki görüş farkını açıklayan Şahin Alpay, yazısında Gül'ü siyasi areneda mücadele etmeye çağırdı:

"Eğer Türkiye, giderek keyfî, otoriter ve yoz bir nitelik kazanan; tarihin en büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasına konu olan; bu soruşturmayı bastırmak için yandaşlarına “vatanseverler”, muhaliflerine “vatan hainleri” diyerek toplumu bugüne kadar görülmemiş bir şekilde kutuplaştıran; bir inanç grubuna karşı her gün  nefret kusan bir kliğin tahakkümünden kurtulacaksa, Cumhurbaşkanı Gül bunda bir rol oynayacaktır, oynamalıdır.

Bu kez halkın oyuyla cumhurbaşkanı mı seçilir, AKP’nin ve hükümetin başına mı geçer, yoksa Erdoğan tarafından saf dışı mı edilir, bilemiyorum. Ama Gül’ün siyasetin içinde olması gerekir, zira hem kurduğu partiye, hem Türkiye Cumhuriyeti’ne, hem de Türkiye halkına karşı taşıdığı büyük bir sorumluluk var. Kenara çekilemez."

GÜL UMUT OLARAK GÖRÜNÜYOR

"Abdullah Gül’ün hâlâ diri bir lider olarak durması, MHP, CHP, BDP, Saadet ve BBP tabanı için bir umut olarak görünüyor." diyen Mehmet Kamış, siyasi bir figür olarak durmasının bile önemli olduğunu yazdı.

Tek adam demokrasisine karşı Türkiye için Abdullah Gül’ün varlığını bir supap olarak görüldüğünü iddia eden yazar, Gül'ün siyasette var olmasının Erdoğan'a karşı durmasıyla mümkün olacağını söylüyor. 

ERDOĞAN'A "KARŞI DUR" MESAJI

(...)Her ne kadar seçim öncesi hükümetin uyguladığı anti demokratik Twitter, YouTube yasakları ile internet ve HSYK yasasında çekinik tavırlar sergilese ve bu yüzden bir hayli eleştirilse de Abdullah Gül, siyasi denge gibi durmaya devam ediyor. Havuz medyasının Abdullah Gül’e karşı yavaş yavaş yıpratma kampanyası başlatması Tayyip Erdoğan’ın Gül’ü uygun bir şekilde bertaraf etmek istediği şeklinde yorumlanabilir. Bu nedenle Abdullah Gül’ün dünkü çıkışını siyaset dünyasında havaya bir uyarı ateşi açmak olarak da yorumlayabiliriz. Cumhurbaşkanı, kendisinin siyasi figür olarak devam etmesini isteyen geniş bir tabana, ‘siyaseti bir de ben olmadan düşünün bakalım’ dedi.

Evet; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bugün Türkiye için önemli bir siyasetçi. Ancak onun varlığının, AK Parti’nin ilk kuruluş yıllarındaki özgürlükçü, demokrat ve sivil anlayışından taviz vermemesi halinde bir anlamı olacak. Başbakan ile totaliterleşmeye, rıza gösterir bir mahiyette uzlaşması onun varlığıyla yokluğu arasında bir fark bırakmayacak."

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?