Zaman yazarı İhsan Dağı, 'Sünni-muhafazakârların yönettiği bir devlete Alevilerin bağlılığı nasıl sağlanır?' sorusuna yanıt aradı.
Abone olAlevilikle ilgili tartışmalara ilişkin Zaman yazarı İhsan Dağı'dan, 'Cesur olalım ve itiraf edelim; Alevi meselesi bir 'kimlik' meselesi. Türkiye'nin kimliklerle ilişkisi hep sorunlu" çıkışı geldi.
Cemaatin Cami-cemevi projesi ile başlayan Alevilik tartışmaları Zaman Gazetesinde tam gaz devam ediyor. Günün en çarpıcı yazılarından biri ise gazetenin usta kalemlerinden İhsan Dağı'dan geldi. Dağı, kimlik politikalarını eleştirirken “Cesur olalım ve itiraf edelim; Türkiye'nin bir Alevi meselesi var. Aslında mesele daha derinlerde bir ‘kimlik' meselesi. Türkiye'nin kimliklerle ilişkisi hep sorunlu” diyor.
POST KEMALİST DEVLET KİMLİKLER ARASI HİYERARŞİ KURUYOR
Dağı yazısında dönemi “post Kemalist devlet” olarak tanımlıyor ve “kimlikler arasında hiyerarşi kurmak”la suçluyor.
İhsan Dağı 'Muhafazakâr devlette Alevi olmak' başlıklı yazısının devamında şu ifadelere yer veriyor:
YENİ KİMLİĞİN ÖTEKİ KİMLİKLER İLE İLİŞKİSİ ARIZALI
“Suriye veya Gezi olayları Alevilerin ‘yeni devlet'ten yabancılaşmasını tetikledi. Ama aslında yabancılaşmanın kökenleri oldukça yapısal; post Kemalist devlete hakim olan yeni kimliğin ‘öteki' kimliklerle arızalı ilişkisi.
Aleviler, Sünnilere ait gördükleri ‘muhafazakar devlet'e yabancılaşıyorlar. Çözülmesi gereken soru şu: Sünni-muhafazakârların yönettiği ‘kimlikli' bir devlete Alevilerin bağlılığı nasıl sağlanır? Bağlılık derken yurttaşlık anlamında bir ortaklık duygusundan söz ediyorum.
KİMLİKSİZ VE TARAFSIZ BİR DEVLET OLMADAN
Dün mesele tüm kimliklerin Kemalist devlet tarafından bastırılmasıydı; bugün, post-Kemalist devletin kimlikler arasında tercih yapması, hiyerarşi kurması... Kimliksiz ve kimliklere karşı tarafsız bir devlet olmadan ‘kimlik savaşları' bitmez.”