BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarından hükümete uyarı

Zaman gazetesi yazarı Mustafa Ünal, Bülent Arınç'ın sitemi sonrası Ak Parti'nin karşı karşıya kaldığı tabloyu analiz etti.

Abone ol

AK Parti için ‘yeni bir durum’ bu. Eğer doğru tespit yapamazsa pozisyon almakta zorlanır.

Bu tespit Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Başbakan Erdoğan'a sözlerini değerlendiren Zamansi yazarı Mustafa Ünal'a ait.

Ünal'a göre, hükümetin son iki hamlesi yanlış.

Hükümete  "Açığa düşer" uyarısı yapan Ünal'ın yazısından önemli bölümler şöyle:

CHP TUZAĞA DÜŞMEDİ

"Rakibi CHP klasik duruşunu ve geleneksel üslubunu değiştirdi. Son iki örnek bunun kanıtı. Başörtülü milletvekilleri konusunda CHP’nin direnişi bekleniyordu. Parti yönetimi ‘kavga edelim, Ecevit gibi yapalım’ diyen radikal unsurları geriletti. Ve Genel Kurul’a giren başörtülü milletvekillerini olgunlukla karşıladı. Parti adına konuşan Muharrem İnce’nin sesi yine yüksekti ama sözü yeniydi. Eski ezberden eser yoktu. Ne laiklik, ne cumhuriyet ne de rejim, tehlike ve tehdit kelimelerini kullandı. AK Parti cevap vermekte zorlandı. Kürsüye çıkacak konuşmacıyı değiştirmek zorunda kaldı.

Karma öğrenci evlerinde de aynı manzara yaşandı. Eskiden olsaydı CHP üzerine atlar, özgürlük ve çağdaşlık kavramlarını kullanır, kız ve erkeklerin birlikte kaldığı öğrenci evlerini savunan parti durumuna düşerdi. Parti yönetimi ölçülü tepki verdi. Kılıçdaroğlu açıkça ‘Oyunu fark ettik. Tuzağa düşmedik. Karma evlere biz de karşıyız.’ dedi. AK Parti için karma evleri sahiplenen CHP’ye cevap vermek çok kolaydı. “Bunlar zaten eskiden beri komün hayatını istiyor” der geçerdi. Bunun sokaktaki insanda karşılığı da vardı.

AK PARTİ UYUM SAĞLAYABİLECEK Mİ?

Ne askeri vesayet kaldı ne de CHP eski durduğu yerde. Katı ideolojinin yerini yeni siyaset aldı. Aşinası olduğumuz cephe mücadelesi yok. AK Parti yeni hale uyum sağlayabilecek mi? 

...Başbakan Erdoğan ile Yardımcısı Bülent Arınç’ın farklı düşündüğü çok oldu. Şike konusu bunlardan biri. Hatırlıyorsunuz, Arınç ‘yutkunmak’ zorunda kaldı.

Arınç yine 12 Eylül’de Diyarbakır’da yaşanan insanlık dışı uygulamaları anlatırken ‘Ben de olsam dağa çıkardım.’ dedi. Bunu dağa çıkışlara meşruiyet sağlamak için değil, zulme tepki için söylediği ortadaydı. Arınç siyasi çizgisi belli bir isim. Erdoğan sert tepki gösterdi. Kamuoyu önünde yardımcısını zor durumda bıraktı.

Gezi olayında yaşananları da hatırlamak lazım. Başbakanlığa vekalet eden Arınç, Gezi Parkı’nda başlayan yangını söndürmek için yumuşak üslup sergiledi. ‘Özür dilemeye’ kapı aralamıştı. Arınç’ın üslubunu Başbakan Erdoğan benimsemedi. Ve çok keskin tavır sergiledi. İkilinin farklı düşündüğü başka örnekler de sıralanabilir.

BU TABLO ŞAŞIRTMASIN

Bugün 10 Kasım etkinlikleri sırasında barış fotoğrafı kimseyi şaşırtmasın. AK Parti yeni duruma göre pozisyon alamazsa ne olacak? Bugüne kadar rakibiyle, düşmanıyla büyüyen bir parti bundan sonra rakipsiz, düşmansız kalırsa ne yapacak? Enerjisini nereye harcayacak? Türkiye adına endişelerim var.