BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,80
ALTIN 2.969,55
HABER /  MEDYA

Zaman yazarından din dersi çıkışı

Can Dündar'ın ortaya attığı 'din dersleri de kaldırılsın' çıkışına Mümtazer Türköne'den şartlı destek geldi...

Abone ol

Milli Güvenlik dersinin kaldırılması üzerine Milliyet yazarı Can Dündar "madem öyle din dersi de kaldırılsın" mealinde bir çıkış yapmıştı.

Bu çıkışa ilginçtir, Zaman'ın etkin ismi Mümtazer Türköne'den destek geldi.
Ancak Türköne'nin "kaldırılsın" desteği şartlı...

Önce bu isteği eleştiriyor Türköne... Önerinin Milli Güvenlik dersine karşılık "kısas" amacıyla ortaya atıldığını söylüyor.

Diyor ki Türköne;

'Madem millî güvenlik dersi kaldırıldı; o zaman din dersleri de kaldırılsın!' Ömer Dinçer'in 'eğitim sistemimiz çok ideolojik bir kalıba oturmuş' eleştirisi ile Milli Eğitim Bakanlığı ideolojik bagajını boşaltmaya girişmişken, gelen en makul karşı itiraz bu talepten ibaret."

TAMAM DİN DERSİ KALDIRILSIN

Türköne eleştirinin ardından "Din dersi kaldırılsın" önerisine şöyle bir karşılık veriyor;
"Din dersleri kaldırılsın! Tamam kaldıralım. Tabii ne yaptığımızı da kavrayalım.(...) Din derslerine karşı çıkanlar şunu unutmamalı: Türkiye'de devlet dışında hiçbir kurum veya kişi din eğitimi veremez. Hiç kimse devletin bilfiil verdikleri ve yetkilendirdikleri dışında başka bir yerden veya kişiden dinini öğrenemez. Cumhuriyet rejiminin ana sütunlarından birini teşkil eden Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve mevcut Anayasa bu tekelin hukukî dayanağını oluşturuyor.

(...) DİN DE DEVLET TEKELİ VAR

"Meseleyi bir türlü anlamak istemeyenler için tekrarlayalım: Devlet memuru -öğretmen veya din görevlisi- olmayan kişi din eğitimi veremez. Dünyanın hiçbir yerinde din eğitiminde devlet tekeli yok.

MECBURİSİ KALKSIN SEÇİMLİ OLSUN!

"Evet, mecburî din dersleri ya kaldırılmalı, ya da seçimlik hale gelmeli. İmam hatipler, genel lise eğitimi veren ve dinî eğitim talebini karşılayan okullar haline dönüşmeli. Bir fetva makamı olarak Din İşleri Yüksek Kurulu muhafaza edilmeli, Başkanlık sadece standart belirleyen ve denetim yapan bir kuruma dönüşmeli. Din hizmetleri yerelleşmeli. Din hizmetlerinin ifası yerel yönetimlere bırakılmalı. Din eğitimi üzerindeki devlet tekeli kaldırılmalı. Sonra da, din dersleri kaldırılmalı veya seçimlik hale getirilmeli.