BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  MEDYA

Zaman yazarı gazetesine böyle veda etti

17 Aralık sürecinde hükümetten yana tavır alan yazar Etyen Mahçupyan, Zaman gazetesine veda etti.

Abone ol

Zaman si yazarı , köşesinde okurlarına veda yazısı yazdı. 13 yıl önce "Zamanın ruhu" başlıklı yazıyla başlayan Mahçupyan, aynı başlıkla veda etti.

AYRILIĞA GİDEN SÜREÇ

Mahçupyan, hükümet-cemaat kavgasında AK Parti'den yana tavır alan ve cemaatin şimşeklerini üzerine çekmişti. 17 Aralık operasyonu sonrası taraflar arasındaki gerilim zaman zaman medyaya yansıyordu.

1 GÜN YAZMASINI İSTEMİŞLERDİ

Zaman'da haftada üç gün yazan Mahçupyan'a gazetenin bir editörü tarafından bundan böyle haftada bir gün yazmasını istediği iletildi. Bu durumu "mobing" olarak niteleyen Mahçupyan ise son yazısını yollayıp gazeteden ayrılacağını açıklamıştı.

Beklenen ayrılığın ilanı bugün gerçekleşti.  Yazar, köşesinde Zaman'da neden yazmaya başladığını anlattı. Yeni dönemin sesi olmaya en yakın aday olarak gördüğü için Zaman'ın teklifini kabul ettiğini belirtirken, Hizmet hareketini de "Modernlikle uyumlu bir dindarlığı genç nesillere yerleştiriyor, eski kuşaklara kültürel bir yenilenme enerjisi aşılıyor, devletçilik ve milliyetçilikle olan ideolojik bağını adım adım gevşetiyordu" sözleriyle açıkladı.

HASTALIKLI YAPI

Mahçupyan, daha sonra sözü hükümet-cemaat kavgasına getirdi. Yaşanan gerilimi ve ayrılık gerekçesini kaleme alan yazar, yazısını böyle tamamladı:

"Son dönemde yaşananlar İslami kesim içindeki gerilim, çatışma ve kırılmanın ne denli tahrip edici ve hastalıklı sonuçlar yaratabileceği ile ilgili örneklerle dolu. Yeniyi oluşturmak, eskiyi bitirmekten çok daha zormuş… Meğer yeninin içinde güç kazanma ve yerleşme isteği siyaseti ele geçirdiğinde, gerçeklikle bağ kurmak da zorlaşırmış. Son süreçte benim gazetem de bir ‘taraf’ oldu ve diğerleri gibi siyasi işlevini öne çıkardı. Medya Türkiye’de ne yaşandığı ve niçin böyle olduğu sorularının peşinden gitmektense, propagandist bir gerçeklik tablosu çizmeyi tercih etti. Bugün bu eğilim yükselmeye ve hastalıklı bir yapı üretmeye devam ediyor.

Oysa bu kesif ve kirli duman bulutunun ardında Türkiye yeni bir zamana hazırlanmakta… Tarihsel ayak bağlarını atmanın ve demokratik niteliği ağır basan yeni bir meşruiyetin peşinde, toplum olma sancıları çekiyor. Bu süreci kavramanın asgari koşulu gerçekliğe önyargısız bakmaktan geçmekte ve maalesef siyasi aktörleşme söz konusu tutuma imkân vermiyor.

Böylece kaçınılmaz sona doğru geliyorsunuz. Gazeteniz artık sizinle birlikte olmak istemiyor. Siz de zaten gazeteyi elinize her aldığınızda duyduğunuz hüznü istemiyorsunuz. Artık farklı bir zamandayız ve zamanın yeni bir ruhu var. Okuyucularımı özleyeceğim…"