BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SEÇİM

Zaman yazarı bombayı patlattı

Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Çankaya senaryolarına ilişkin çarpıcı bir iddiada bulundu.

Abone ol

Çankaya’da Erdoğan, başbakanlıkta Abdullah Gül ve AK Parti’nin başında eş genel başkan Numan Kurtulmuş…

Zaman si yazarı , 4 ay sonra devletin zirvesindeki bu tabloyu "Çankaya'nın merdivenleri" başlıklı yazısında çizdi.

Cemaatle iktidar arasında orta yolu bulma çabasıyla bilinen Gülerce, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları üzerine günün en ilginç yazısına imza attı.

AK Parti'nin 2 Mart'ta eş genel başkanlığını yasalaştırdığını hatırlatan yazar,  "BDP bunu uyguluyordu da AK Parti neden yasa haline getiriyordu?" sorusuna böyle cevap verdi:

ADAY KESİN: RECEP TAYYİP ERDOĞAN

"Gündemde artık cumhurbaşkanlığı seçimi var ve bu “eş genel başkanlık” meselesini şimdi daha iyi anlıyoruz. Kanaatimce yerel seçimlerde alınan yüzde 45,5 oy, konuyu netleştirdi. AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı bellidir ve kesindir: Recep Tayyip Erdoğan. Sayın Erdoğan, 30 Mart akşamı yaptığı balkon konuşmasında bunun işaretini de verdi. Bundan sonrası için “Üzerimize hangi emanet yüklenirse, Allah’ın izniyle ona sadakatle sahip çıkarız.” dedi. Başbakan yardımcıları, genel başkan yardımcıları daha net söylediler.

AK Parti açısından şimdi en can alıcı soru şudur: Erdoğan Çankaya’ya çıktığında AK Parti’nin geleceği ne olacaktır? Çünkü daha önce Başbakan, rahmetli Özal ve Sayın Demirel’le ilgili örnekleri hatırlatmış ve “İkisi de cumhurbaşkanı olunca partileri dağıldı.” demişti. Bunun anlamı, “ben, AK Parti’nin geleceğini tehlikeye atarak cumhurbaşkanı olmam…” demektir.

Bu hatırlatmadan sonra yeni anayasa çalışmaları sırasında Erdoğan, “partili cumhurbaşkanı”, “başkanlık”, “yarı başkanlık” konularını tartışmaya açtı. Ne var ki yeni sivil bir anayasa yapılamadı. Şimdi halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanı, mevcut Anayasa’da belirtilen görevleri yapacak. Kısacası, Erdoğan’ın taşıdığı endişe hâlâ geçerli: Kendisi Çankaya’ya çıkınca AK Parti ne olacak?

GÖZÜNÜN ARKADA KALMASINI İSTEMİYOR

Bu sorunun cevabı için iki önemli siyasi aktörün alacağı pozisyon önemli. Sayın Abdullah Gül ile Sayın Numan Kurtulmuş… İşte eş genel başkanlık sistemi burada devreye girecek. Anladığım kadarıyla Sayın Erdoğan, AK Parti’yle bağını koparmamak için kendisinden sonra Sayın Gül’ün, hem başbakan hem de genel başkan olmasını arzu etmiyor. Bunun Sayın Gül’ün şahsıyla ilgili olduğunu sanmıyorum. Çankaya’ya çıkarken gözünün arkada kalmasını istemiyor. Sayın Gül’ün devlet tecrübesi ile Başbakanlık makamını fazlasıyla dolduracağını ama bu arada partinin, teşkilatların ihmale uğrayabileceğini düşünüyor. Bu tarafı tahkim etmek için de Sayın Kurtulmuş’u düşünüyor. Milletvekilliği için üç dönem şartı getirmesini de, daha baştan beri, tecrübeli arkadaşlarını Genel Merkez’de istihdam etme düşüncesine bağlıyorum. Çankaya’da Erdoğan, başbakanlıkta Gül ve AK Parti’nin başında eş genel başkan Kurtulmuş… 2015 seçimlerine AK Parti, rüzgârını kesmeden ancak böyle bir formülle gidebileceğini hesaplıyor.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?