Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Olur da biz büyüme hedefimizi tutturmasak dahi vergi gelir hedeflerini tuttururuz diye düşünüyoruz. O nedenle...
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Olur da biz büyüme hedefimizi tutturmasak dahi vergi gelir hedeflerini tuttururuz diye düşünüyoruz. O nedenle hiçbir şekilde şuan da gündemimizde zam yoktur" dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, ‘Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri’ konulu basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, işsizlik oranlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“İşsizlik oranlarında bir azalma söz konusudur. Manşet işsizlik, yıllık bazda 0,5 puan düşmüş ve yüzde 10,1 olmuştur. Fakat bir hususa ilişkin dikkatlerinizi çekmek istiyorum. İş gücüne katılım oranı artmıştır bu dönemde. Yani biz batıda olduğu gibi iş gücüne katılım oranı sabit olsa aslında işsizlik oranı tek haneye inmiş olacaktı. Tabi ki Türkiye’nin nüfusu genç ama ilaveten eğitim sayesinde iş gücüne katılım oranı da artıyor. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da geçen seneye 0,3 puan azalarak 9,1 olmuştur. Bence piyasaların bakması gereken rakam budur. Yani mevsimsellikten arındırılmış işsizlik Türkiye’de yüzde 9,1’dir. Önemli olan da budur. Yaz mevsimi ile birlikte geçici istihdam artıyor ama kış ile birlikte bu azalıyor. O anlamda işsizlik oranı tek hanededir. İş gücüne katılım oranı yıllık bazda yüzde 0,5 artarak ilk defa yüzde 51’i aşmıştır. Yani mevsimsel etkilerden arındırılmış iş gücüne katılım oranı yüzde 51,2’ye yükselmiştir.”
“ŞUAN İTİBARİYLE HERHANGİ BİR ÖTELEME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesine ilişkin olarak şuan itibariyle bir erteleme düşünmediklerini kaydeden Şimşek, “Yeterli düzeyde yerli ve yabancı ilginin olacağını düşünüyoruz. Bu güne kadar ihale dokümanı alan firma sayısı 10’dur. Şuan itibariyle herhangi bir öteleme söz konusu değildir” diye konuştu.
IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme öngörülerini değiştirdiklerini ifade eden Şimşek, “Biraz aceleci davrandıkları kanısındayım. Evet, analizlere saygımız var. Bunlar saygın kuruluşlar ama ilk çeyrekteki miktar siyasi kargaşayı dikkate aldılarsa biraz erken davrandılar gibi geliyor bana. Biz bütçemizi yaparken vergi gelirlerini yüzde 6,8 artacağını öngörmüştük. Halbuki gayrisafi yurtiçi hasıla, yani nominal artış yüzde 10’nun üzerindedir ama biz nominal vergi gelir artışını yüzde 6,8’de tuttuk. Dolayısıyla orada çok önemli bir manevra alanı bırakmıştık kendimize. Yani 2014 yılında global para politikasında bir sıkılaştırmaya gidilebilir ve bu gelişmekte olan ekonomilere olumsuz yansıyabilir diye bir miktar ihtiyatlı zaten davranmıştık. Eğer olurda biz büyüme hedefimizi tutturmasak dahi vergi gelir hedeflerini tuttururuz diye düşünüyoruz. O nedenle hiçbir şekilde şuan da gündemimizde zam yoktur. Çünkü biz her yıl bir önceki yılın yaz aylarında çalışır ve hedeflerimizi ortaya koyarız. Sonra da bu hedeflerin gerçekleşmesine yönelik alınması gereken tedbirleri alırız. Ekonomi canlı bir organizmadır. Gerektiğinde tedbir alırız ama şuan itibariyle bizim ekonominin gidişatına ilişkin hedeflere oranla önemli bir kaybımız söz konusu değildir. Biz zaten nispeten muhafazakâr bir takım varsayımlar ile bütçemizi yapmıştık” dedi.
(İHA)