Türkiye’de ilk kez Uğur Acar (19) ve ardından Cengiz Gür (25) isimli gençlerin yüz nakli olmaları, Bursa’nın İnegöl ilçesinde 6 yıl önce eli...
Abone olTürkiye’de ilk kez Uğur Acar (19) ve ardından Cengiz Gür (25) isimli gençlerin yüz nakli olmaları, Bursa’nın İnegöl ilçesinde 6 yıl önce elindeki kesme tabir edilen tüfeğin ateş alması neticesinde yüzü parçalanan genci de ümitlendirdi.
İnegöl’de döner ustası olarak çalışan ve oldukça yakışıklı bir genç olan Recep Sert, 2007 yılında temizlemek istediği kesme tabir edilen tüfeğin kaza ile ateş alması neticesinde yüzünden ağır yaralandı. Ambulansla İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınan genç, yüzündeki parçalanma ve durumunun ağır olması üzerine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Kaldırıldığı hastanede 28 gün yoğun bakımda kalan Sert, çenesinin üçte ikisini, 12 dişini, burnunu ve sol gözünü kaybetti. Sıvı ve mama türü gıdalarla beslenen, konuşmakta güçlük çeken Recep Sert hayata tutunmayı başarırken, yüzünde oluşan parçalanmaların onarılabilmesi için defalarca ameliyat masasına yattı.
UĞUR UMUT OLDU
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6 yılda 10 defa ağır ameliyat geçiren Recep Sert, yüz nakli olarak daha güzel bir görünüme kavuşmak için Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Güzel bir yüze kavuşabilmek için, Türkiye’de ilk yüz, çift kol ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan’a bel bağlayan genç, gazete ve televizyonlarda izlediği nakil haberlerinin kendisini umutlandırdığını söyledi.
Kaza ile meydana gelen olayda burnu parçalandığı için nefes alamadığını, nefes alabilmek için boynuna delik açıldığını, çene kemikleri parçalandığı için de yemek yiyemediğini, özel sıvılarla beslenebildiğini belirten Recep Sert, “6 yıldan beri sadece 10 kez büyük ameliyat geçirdim. Benim gibi yüzünde parçalanma olan Uğur Acar ve Cengiz Gür’ün nakillerle güzel bir yüze sahip olmaları beni de umutlandırdı. Akdeniz Üniversitesi’nde yüz nakli yapılan Uğur Acar’ın birinci yıldönümü görüntülerinin yayınlanmasının ardından yüz nakli olmayı düşündüm. Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalına yüz nakli için başvurdum, ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı. Başarılı yüz nakli ameliyatlarının ardından yapılan yüz nakli başvurusu sayısında büyük artış olmuş. İnşallah ümitle beklediğim haber gelir” dedi.
Prof. Dr. Ömer Özkan’ın yüz nakillerindeki başarısını televizyonda gördükten sonra Antalya’ya giderek kendisiyle görüştüğünü belirten Sert, "Hoca ile görüştüm. Birtakım tahliller verdim. İstersem yüz nakli olabileceğimi, ama istemezsem de estetik ameliyatlarla Ömer hocanın yüzümü toplayabileceğini söyledi. Ömer hoca, yüz naklinin daha iyi olacağını söyledi. Ben de bunun üzerine yüz nakli olmaya karar verdim. Gerekli başvuruları yaptım. Umarım bir gün sıra bana gelir ve yüz nakli olurum. Bu yüzümdeki şişkinliğin yanı sıra istediğim gibi beslenemediğim için çok acı çekiyorum" diye konuştu.
İŞ VERMİYORLAR
Şuanda 26 yaşında olan Recep Sert, “Bu olay başıma gelmeden önce döner ustasıydım. Şu anda ise hiçbir işim yok. Görünüşüm yüzünden kimse iş vermiyor. Sosyal güvencem yok. Dışarı çıktığımda yüzümün halini görenlerin dikkatlice bakmaları bana rahatsızlık veriyor. Yüz nakli ile güzel bir yüze kavuşup çalışmak kendi ekmeğimi kazanmak istiyorum. Tek umudum Akdeniz Üniversitesi’ne yaptığımız başvurudan olumlu bir sonuç çıkmasıdır” dedi.
(İHA)