BIST 9.916
DOLAR 35,23
EURO 36,69
ALTIN 2.976,15
HABER /  DÜNYA

Yüzde yüz yerli tren geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye, Yüksek Hızlı Tren (YHT), yeni nesil tren setleri ve yük vagonlarını ke...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye, Yüksek Hızlı Tren (YHT), yeni nesil tren setleri ve yük vagonlarını kendisi üretecek. Milli trenler ticari anlamda 2018 yılında raylarda olacak. Proje ile 2 buçuk milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürlüğü’ne bağlı ortaklıklarının ürettikleri araçlar ile Milli Tren Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı. "Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Geçmişimiz var ama rayımız yok" diyerek demiryollarının yollarının önemini vurgulayan Bakan Yıldırım, “Demiryolları bizim tarihimiz için kültürümüz için hatta bağımsızlığımız için her zaman bir numara olmuştur. Bu asırlık kuruluş gelişen dünya için gelişen dünya şartlarını göz ardı edemez. Geçmişini muhafaza ederek yeniliklere açık olması lazım bizde bunu yaptık. 11 yıl içerisinde yaptığımız şey demiryollarının biriken sorunlarını teker teker çözmeye çalıştık. Bunun için projeler yaptık adımlar attık. Bu bağlamda bugüne kadar yapılanlar bellidir. Tren raylarını yaptık, hızlı tren makaslarını yapamıyorduk şimdi onları yaptık. Tren setinin içerisinde bulunan cam çerçevesi, koltuk, iç kaplama bunları bile maalesef yapamıyorduk. Şimdi adım adım mevcut lisanslı projelerle çözüm odakları ile birlikte çalışarak tren setlerini yapar hale geldik” dedi.

YÜZDE YÜZ YERLİ
Milli trenin A’dan Z’ye her şeyini yapacaklarını söyleyen Yıldırım, “Kendi sektörümüzde ne varsa yapacağız. Bunu da rekabet içerisinde yapacağız. Küresel anlamda rekabetçi bir konuma geçeceğiz. Devlet Demiryolları her zaman öncü olacak bu eko sistemi sektörümüzün lehine olacak şekilde en iyi şekilde kullanılacak” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldırım, “Projesi için Milli Tren Çalışma Grubu oluşturuldu. Proje yürütücüsü olarak; TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ, proje ortağı olarak; Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ), proje paydaşları olarak TÜBITAK, ASELSAN, üniversiteler, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi (ARUS) ve Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi (RSK) seçildi. Diğer resmi ve özel kuruluşlardan da destek alındı” diye konuştu.
Yıldırım, “Türkiye, söz konusu proje ile Yüksek Hızlı Tren (YHT), yeni nesil tren setleri ve yük vagonlarını kendisi üretecek. Milli trenler ticari anlamda 2018 yılında raylarda olacak. Proje ile 2 buçuk milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, “Bir yıl içerisinde yoğun bir mesai harcayarak, yol haritamızı, proje ortaklarımızı, paydaşlarımızı belirledik. Gerek kamu kuruluşlarımızla, bağlı ortaklarımızla, bilim kuruluşlarımızla, üniversitemizle, özel sektörümüzle, ikili, üçlü çoklu yüzden fazla toplantı gerçekleştirdik. Kendi yüksek hızlı trenimizi, kendi tren setlerimizi, kendi yüksek vagonumuzu üretmek için büyük heyecanla çalışan ekibimiz adını demiryolu tarihine altın harflerle yazdıracak” diye konuştu.
(İHA)