BIST 10.682
DOLAR 32,54
EURO 35,15
ALTIN 2.464,91
HABER /  GÜNCEL

Yüzde 66 tasarruf sizin elinizde

Binanızı doğru bir şekilde izole ederseniz ısınmada yaklaşık yüzde 66 tasarruf sağlanıyor

Abone ol

Binanın ya da dairenin doğru şekilde izole edilmesi, doğru ısı hesabı yapılarak kombi alınması ve ısı ayarlı radyatörler kullanılmasının, ısınmada yaklaşık yüzde 66'lık tasarruf sağladığı bildirildi. E.C.A markalı ürünlerin üreticisi Emas Makine Sanayi A.Ş. Müdürü Önder Kıratlılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın yaklaştığı bugünlerde ısınma sistemlerinin yeniden gündeme geldiğini belirtti.

Binaların çağdaş bir şekilde ısıtılmasında ilk planda, doğal gaz ile çalışan soba ve kombi sisteminin geldiğini ifade eden Kıratlılar, ısınma sistemde üzerinde en çok durulması gereken konunun ise maliyet olduğunu belirtti. Isınma maliyetlerinin azaltılmasında ısı yalıtımının büyük önem taşıdığını anlatan Kıratlılar, doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımı ve cihaz seçiminin, ısınmada yaklaşık yüzde 66'ya varan tasarruf sağlayabileceğini kaydetti.

Bunun için her şeyden önce binaların yalıtımının çok önemli olduğunu vurgulayan Kıratlılar, şunları kaydetti: ''Binamızda, inşaat aşamasında ya da sonradan, taban, tavan, pencere ve kapılarda yalıtım malzemeleriyle doğru bir yalıtım yapılmalıdır. Ayrıca söz konusu mekanın ısıtılabilmesine en uygun kalori derecesi doğru şekilde tespit edilmelidir. Bunların yanında, en az enerji sarfiyatıyla en çok ısıyı sağlayacak kombinin seçilmesi de tasarruf için büyük önem taşımaktadır.

Ancak en büyük ısınma hatası ise uygun radyatörlerin seçilmemesiyle yapılmaktadır. Üzerlerinde termostat bulunan ısı ayarlı radyatörlerin kullanılması, ısınma maliyetini büyük oranda azaltacaktır.'' Türkiye'de ısı yalıtımına yeterince dikkat edilmediği için Almanya'da 3 bin 500 kilokaloriyle ısınan bir evin Türkiye'de yaklaşık 13 bin 500 kilokaloriyle ısıtılabildiğine işaret eden Kıratlılar, Türk halkının Almanlar'dan daha zengin olmadığını, bu nedenle böyle büyük bir israfın engellenmesi gerektiğini anlattı.

Avrupa ülkelerinde, ısınmada enerji tasarrufuna büyük önem verildiğini ifade eden Kıratlılar, birçok Avrupa ülkesinde ısı yalıtımının devlet tarafından teşvik edildiğini, bazı ülkelerde ise yeni nesil yoğuşmalı kombiler dışında kombi kullanımının yasaklandığını vurguladı. Kıratlılar, yalıtıma önem verilmesi durumunda bir evin, normal enerji maliyetinin yüzde 34'üne ısıtılabileceğini, tüm vatandaşların enerji tasarrufu konusunda duyarlı olması durumunda ülkede kayda değer oranda enerji maliyetinin azalacağını sözlerine ekledi.