BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Yüzde 50 neden AK Parti'ye oy verdi?

Seçimde yüzde 50 oy alan AK Parti'nin başarısısı seçmen profilinde yatıyor

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- AK Parti'nin başarısı bu araştırmada gizli. Partiye oy verenler analiz edildiğinde karşımıza tipik Türkiye tablosu çıkıyor.

12 Haziran seçimleri sonrası Başbakan Erdoğan'ın "yüzde 50 neden oy verdi, diğer 50 neden vermedi araştıralım" dediği çalışmanın sonuçları büyük yankı uyandırdı. 26 ilde 28 bin 723 AK Parti seçmeni üzerinde gerçekleştirilen araştırmayı nasıl okumalı?

2001 yılında kurulan ve "Milli Görüş"ün devamı olarak görülen AK Parti'nin geldiği nokta inanılmaz. 9 yıllık dönemde yıpranma yerine parti, daha da serpildi büyüdü. Erdoğan'ın liderliği sayesinde kopmalar yaşanmadı.

2002 AK Parti'ye oy veren seçmen ile 12 Haziran 2011 seçimlerinde oy veren seçmen profilinin çeşitlendiği bir gerçek.

2007 seçimlerinde alınan yüzde 47'lik sonuç e-muhtıra ve 367 krizine bağlanmıştı. Merkez sağın göbeğine oturdukları gibi, farklı kesimlere de ulaşmayı başarıyorlar. Bir anlamda 12 Haziran AK Parti'nin zaferinin tescil edildiği seçimler oldu.

"Muhafazakar-demokrat" kimliğiyle öne çıkan partiye akan oylardaki farklı eğilimler dikkat çekici. 71 ilde birinci parti çıkmaları da bu araştırma sonuçlarını doğruluyor aslında. Tunceli Iğdır ve Hakkari hariç her ilden milletvekili çıkardılar. 

İDEOLOJİK KALIPLAR KIRILDI

Oy verenlerin yüzde 51.5'i muhafazar-milliyetçi kesinden. Partinin ana omurgasını da bunlar oluşturuyor. Ancak partinin flaş seçim sonucuna ulaşmasını bu iki grup getirmedi. Asıl başarı "diğer unsunların" AK Parti'ye kanalize olmasında yatıyor.

Yüzde 16.4'ü Atatürkçü- Kemalist, yüzde 7.2'si sosyal demokrat, yüzde 5.9'u liberal- demokrat, yüzde 3'ü ulusalcı ve yüzde 1.4'ü Kürt Milliyetçisi olarak tanımlıyor. AK Parti'nin 21 milyon oy aldığı düşünülürse, yüzdelerin karşılığı neredeyse diğer partilere oy verenlerden daha fazla.

Peki yelpaze nasıl genişledi? 2009'da yüzde 39'lara inen parti nasıl oldu da yüzde 50'ye dayandı? 

12 EYLÜL HALK OYLAMASI

Bu sıçrayışta ekonomik refahın artması, Erdoğan'ın karizması ve Anayasa değişikliğinin oylandığı 12 Eylül regerandumu belirleyici oldu. Yüzde 58 "evet" oyu AK Parti ile seçmen arasındaki makası daralttı. Mesafeli ve muhtemelen başka partilere oy verenler ile parti arasında bağ oluştu. Erdoğan işte bu sonuçtan sonra sürekli yüzde 42'yi anlama ve tanıma çabasına girdi. Bu adımlar "ön yargı duvarını" biraz daha küçülttü.

GENÇLER VE İŞSİZLER CHP'YE BAKMIYOR

İşe göre parti tercihleri de ilginç sonuçlar veriyor. Araştırma sonuçları CHP'nin farklı kesimlere açılamadığını da ortaya koyuyor. Yine devlete yaslanan belli kesimlere yaslanmış bir portre çiziyorlar. Yaş oranı arttıkça CHP'ye oy oranı artıyor. Kılıçdaroğlu'nun "Herkesin partisi" sloganı tutmamış anlaşılan. Araştırma sonuçları ana muhalefet partisinin yeni oluşturacağı yol haritası için önemli veriler saklı.

EMEKLİLER

AK Parti Emekli Sandığı'na mensup emekliler dışında tüm meslek gruplarında en yüksek oy desteğine sahip. İşsizler ve öğrenciler arasında da AK Parti'nin en fazla tercih edilen parti olması dikkat çekici bulundu. Memur emeklileri arasında CHP'ye destek diğer partilere kıyasla daha yüksekken, SSK ve Bağ-kur emeklilerinin büyük oranda AK Parti'yi tercih ettikleri görüldü. İşçi-esnaf kesiminde de CHP, AK Parti'nin gerisinde kaldı.