BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.966,68
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yüz Silüetleri ile Harikalar Yaratan Dövme Sanatçısı: Erdem Ordu

Karaköy'de alışılagelmişin dışında dövme stüdyosunda topladığı plak koleksiyonu ve botanik çiçeklerinin arasında çizimlerine kattığı enerji ile harikalar yaratan Erdem Ordu dövme ile ilgili merak edilen soruları internethaber.com'a yanıtladı.

Abone ol

Türkiye’de dövme yaptıranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dolaysıyla dövme, günümüzde daha çok rastlanır hale geliyor. Aklınızdan geçenleri sonsuza dek üzerinizde taşıyacağınız tasarımlara dönüştüren dövme sanatçısı Erdem Ordu ile hiç tanışmadıysanız, şimdi tam sırası.

Röportaj & Collage Design: Bahar Benzet

Öncelikle röportajı yapmayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Erdem Ordu’yu tanıyabilir miyiz?

27 yaşındayım ve profesyonel anlamda 4 senedir dövme yapıyorum. Arnavut göçmeniyiz, İstanbul'da doğup büyüdüm. Çizmeye her zaman bir eğilimim vardı fakat çizim konusunda herhangi bir eğitim almadım, kendi kendimi geliştirdim. Dövme dışında plak koleksiyonu ve müzik ile uğraşıyorum. 

Yakın çevrenizde Edi olarak tanındığınızı duyduk. Edi ismi nereden geliyor?

Çoğu kişi ismimin bu olup olmadığını sorarlar aslında yakın çevremin taktığı lakap benim için. Edi diye çağırır genelde yakın çevrem.

Dövme hayatına nasıl girdi?

7-8 sene önce bir arkadaşım el yapımı bir dövme makinası yapmıştı, birbirlerine dövme yaparlarken merak edip ''verin bakayım nasıl birşey?'' diyip aldım ve hoşuma gitti. Dövme yapmaktan ziyade o seneler dövmeye hep ilgim vardı. İlk dövmemi 16 yaşında arkadaşım evde yapmıştı o makina ile, hala baktığımızda ne olduğunu anlamıyoruz, birşeylere benziyor ama tam çıkaramıyoruz.

Yapmayı çok sevdiğin, dövmelerde sık kullandığın figürler var mı?

Bu aralar insan yüzlerine çok ilgiliyim, genelde single line denilen tarzda işler yapmayı seviyorum. Botanik çalışmalar oldum olası ilgimi çekmiştir ondan da vazgeçeceğimi sanmıyorum.

Asla yapmam dediğin desenler var mı?

Sonsuzluk işareti içine isim yazdırmak.

Üretirken nelerden besleniyorsun? Neler seni heyecanlandırıyor?

Genelde gece oturup çalışmayı çizmeyi seviyorum, herkesin uyuduğu saatte müzikle birlikte çiziyor olmak yeteri kadar besleyici oluyor benim için enerjisel olarak. Beni en heyecanlandıran ise, dövme yaptırmaya gelen insanların vizyonu diyebilirim. Dövme öncesi tasarım esnasında çok cool bir fikirle gelindiğinde onu kendi kafamdakiyle harmanlamak en heyecanlısı diyebilirim.

Peki, dövmeciliğin zorlukları nelerdir?

Her gelen kişiyle bir beyin fırtınası yapıp bağ kurmak bence en zoru fakat insan teni üzerinde geri dönüşü olmayan bir çizgi çekmekte psikolojik olarak zor, bir süre sonra alışabiliyorsun tabii ki fakat yine de o hep derinde oluyor.

Dövme yaparken unutamadığınız bir anınız var mı?

Uzun ve büyük bir dövmem vardı, baldıra yapıyordum, sanırım uzun süre çalıştığımdan dolayı makina için boya almaya doğru kolumu götürdüğümde müşterimin dizine çarpmıştı makine ve 1-2 tane ufacık nokta olmuştu, neyse ki sorun etmedi zaten şuan kaybolmuşlardır diye umuyorum. Binlerce kez özür dileyip nasıl bir tepki vereceğimi şaşırmıştım ama...

Dövme yaptırırken nelere dikkat edilmeli ve dövme modeli seçimi nasıl olmalıdır?

Bence artık internetteki tarayıcı motorlarını açıp yada alternatif uygulamalara girip birşeyin dövmesini aratmamalılar, tarzını beğendikleri sanatçıya gidip kafasında olanları anlatıp sanatçının çizimine bırakmalılar kendilerini. Kendine has tarzı olan bir sürü sanatçı var. Eminim hepsi en kısıtlanmadıkları anda en iyi işlerini yapıyorlardır şahsen ben öyle hissediyorum. Belki esinlenmek için bir iki görsel gösterilebilinir fakat ''Ben bunu istiyorum.'' gibi bir kafa artık kesinlikle olmamalı.

İlk dövmesini yaptıracak olan bir bireyin derdi pişmanlıktan öte sıkılmak olabiliyor bazen, hem acısını merak edenler hem de sıkılmaktan korkanlar için tavsiyelerin nelerdir?

İyi bir sanatçı seçimi sonrası vucüdunuzda taşıyacağınız dövme sadece sizde olan sizin için çizilmiş birşey olacağı için pişman olunacağını pek sanmıyorum. Genelde kötü yapılmış dövmeler sonrası pişmanlık oluyor ayrıca ''dövmemden çok sıkıldım ya.'' gibi bir cümle yakın çevremde henüz duymadım. Acı kısmı yapılan işe göre değişir bence, hatta yapan kişinin tekniğine bağlı olarakta değişkenlik gösteriyor. 

Her dövme sanatçısı bakım için farklı yöntemler öneriyor. Senin dövme bakım yöntemin nedir?

Ameliyat bandı ile kapatıp (ki bu hava alan şeffaf bir bant) 3 gün bekletiyorum, 3. günün sonunda bandı çıkarttıktan sonra antibakteriyel sabun ile bir defa yıkatıp ardından günde 1-2 defa az miktarda yedirerek vazelin sürülmesini istiyorum, yaklaşık 8-10 gün kadar.

Örnek aldığın dövme sanatçıları var mı?

Emrah Özhan, Alex Tabuns, Cloey Zikmund, Mo Ganji.

Son olarak, dövme sanatçılığında ilerlemek isteyen kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

İyi bir dövme iyi bir ekipmandan geçiyor bence, eğer gerçekten ilerlemek istiyorlarsa iyi ekipman kullanmalarını öneririm. Bir de bol pratik tabii...

Erdem Ordu İnstagram