BIST 9.472
DOLAR 34,42
EURO 36,42
ALTIN 2.838,10
HABER /  GÜNCEL

Yüz naklinin yolu açıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Türkiye'de yüz ve kol naklinin önünü açan kompozit doku nakli yönergesini onayladığı bildirildi.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Türkiye'de yüz ve kol naklinin önünü açan kompozit doku nakli yönergesini onayladığı bildirildi. Böylece, Türkiye'de böbrek, kalp, karaciğer gibi organlar dışında uzuvların da nakline onay çıkmış oldu.

Bakan Akdağ'ın özel izniyle gerçekleştirilen operasyondan sonra yüz, el, kol, bacak gibi dokuların da naklinin yapılabilmesi için başlatılan Kompozit Doku Nakli Yönergesi tamamlandı.

Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Kurulu üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Organ Nakli Enstitüsü Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Bakan Akdağ'ın yönergeyi onayladığını söyledi.


Antalya'da Cihan Topal isimli hastaya aynı anda iki kol birden nakledilmesiyle gündeme gelen kompozit doku naklinde önemli gelişme yaşandı. Gelişmeyi 'önemli bir kilometre taşı' olarak değerlendiren Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, "Sağlık Bakanımız kompozit organ ve doku nakliyle ilgili yönergeyi onayladı. Bu şekilde önemli bir mevzuat eksiliği de giderilmiş oldu. Bundan sonra daha fazla insanımıza bu tedaviyi ulaştırma imkanımız olacak." dedi.

"TÜRKİYE ORGAN NAKİLLERİNDE PEK ÇOK ÜLKENİN ÖNÜNE GEÇTİ"


Gerçekleştirilen yasal düzenlemeyle Türkiye'nin kol, el, bacak, yüz, iç organ nakillerinde pek çok ülkenin önüne geçtiğini belirten Süleymanlar, "Bu önemli bir kilometre taşıdır. Bu konuda mevzuatı olan ülke sayısı parmakla sayılabilecek kadar az. Bu, bizim bu konuya ne kadar önem verdiğimizin göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.


Düzenlemeyle nakli yapılamayan organlarla ilgili önemli bir boşluğun giderildiğini söyleyen Süleymanlar, şunları söyledi: "Bunları kapsayacak mevzuat çalışması yapıldı. Bunun taraflarla bilim ortamında tartışılması, hukuk, etik ve psikolojik yönü değerlendirildi. Yoğun çalışmadan sonra bir taslak hazırlandı. Bu yönergenin bakanımızın imzasından çıktığını öğrendik. Bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Bir ihtiyacın çok hızlı bir şekilde değerlendirilip, mevzuattaki eksiğin hızla toparlanması şu anlama geliyor; artık bu tedavinin yolu açılmış oluyor. Artık özel müsaadeye gerek kalmadan, yönerge çerçevesinde koşulları sağlamış, altyapısı sağlamış hastanelerde, bilimsel yeterliliği kanıtlanmış arkadaşlar tarafından yapılabilecek. Bunun SGK tarafından karşılanmış olabilecek."

"ÇOK SAYIDA İNSANA MEVZUAT YÖNÜNDE TEDAVİ UYGULANABİLECEK"


Türkiye bu alanda bir mevzuata sahip olmadığı için kendileri tarafından yapılan ilk kol naklinin masraflarının Akdeniz Üniversitesi tarafından karşılandığını hatırlatan Süleymanlar, "Bu konuda yolu açtık. Çok sayıda insana sakat, kısıtlı olan insana, mevzuat yönünde tedavi uygulanabilecek. Bu sadece kolu kapsamıyor, yüz nakli var. Bu müjdeyi verirken, Doç. Dr. Ömer Özkan başta olmak üzere, konunun mimarlarına teşekkür etmek istiyorum. Bu, pek çok hastaya şifa olacak bir karardır." diye konuştu.