BIST 8.829
DOLAR 34,21
EURO 37,32
ALTIN 2.941,94

Yüz naklinde çığır açacak ameliyat

Yüz naklinde çığır açacak ameliyat

Prof. Dr. Mehmet Mutaf, bebekken feci şekilde yanarak yüzünü tamamen kaybeden kadına, sadece kendi vücudunda bulunan dokuları kullanarak yeni bir yüz yaptı.

Yüz naklinde çığır açacak ameliyat

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf, bebekken feci şekilde yanarak yüzünü tamamen kaybeden kadına, sadece kendi vücudunda bulunan dokuları kullanarak yeni bir yüz yaptı.

Yüz naklinde çığır açacak ameliyat

Prof. Dr. Mehmet Mutaf, “Yüz nakilleri sonrası doku reddini önlemek için ölümcül yan etkilere sahip ilaçlar kullanılmakta ve bu ilaçlara gerek duyulmadan, kişinin kendi dokularının kullanılması yoluyla yeni bir yüz yapmanın mümkün olduğunu gösteren bu yeni yöntem bu alanda çok şeyi değiştirecek” dedi. Prof. Mutaf tarafından geliştirilen bu yöntem yüz nakli girişimleri için hasta seçim kriterlerini de kökünden değiştirebilir.

Yüz naklinde çığır açacak ameliyat

Bebeklik çağında bir yangın neticesi tüm yüzü yanan 41 yaşındaki Asiye Engiz, maddi imkanların müsait olmayışı ve yüzünün durumuyla ilgili gittiği doktorlardan ‘bir şey yapılamaz’ cevabını alması sonrasında yıllarca süren bekleyişinin ardından ümitlerinin tükendiği noktada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’na başvurdu. Plastik cerrahi alanında geliştirdiği yöntemlerle dünya çapında tanınan Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından fark edilen Asiye Engiz, Prof. Dr. Mehmet Mutaf ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ve sadece hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan ameliyatlarla normal görünümde bir yüze kavuştu.

Yüz naklinde çığır açacak ameliyat

41 yaşında olan Asiye Engiz, bebekken tamamen yanan yüzünün diğer insanları rahatsız eden görüntüsü nedeniyle okula gidemedi ve ömrünün hemen tamamını 4 duvar arasında insanlardan kaçarak geçirdi. Yaşam boyu süren dışlanmışlık ve toplumdan ayrık bir hayat sürmesinden dolayı halen konuşurken insanların yüzüne bakamayan Asiye Engiz, akrabalarının yanında onların çocuklarına bakarak ömrünün büyük bir bölümünü idame ettirdi. Eğitim, iş, evlilik, yuva hayalleri kuramadan yaşadı.