BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yüz elli yılın hikayesi!

Notre Dame de Sion, 59 öğretmen, 517 öğrenci, 4 bin 100 mezunu ile 150. kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Abone ol

Upuzun koridorların, loş salonların, yatakhanelerin anısıyla çerçevesi çizilen Notre Dame de Sion'un geçmişini belgeleyen nesneler, fotoğraflar, resimler ve günlükler, 20 Ocak 2006 tarihinden itibaren, Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu'nda sergilenecek.

Sultan Abdülmecit döneminde Paris'ten İstanbul'a gelen 12 Sion rahibesinin 1856 Ekim'inde, Filles de la Charité rahibelerinden devraldıkları 60 öğrencili okul, o günden beri Notre Dame de Sion (NDS) olarak anılıyor. Bir imparatorluğun yıkılışını, Cumhuriyet'in doğuşunu gören, nice küçük kızları sıralarında ağırlayan Notre Dame de Sion, 1996'da kapılarını erkek öğrencilere de açmıştı.

Okulu kuran ve sonra öğretmen olarak çalışan rahibelerin 150 yıl boyunca tuttukları günlükler, NDS arşivinin en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Bunlara zamanla, Roma Genel Merkez'den derlenen yazışmalar ve biyografiler de eklendi. NDS arşivi bu anlamda, yalnızca okulun değil, İstanbul kentinin ve ülkenin toplumsal tarihine ışık tutuyor.

150. yıl kutlamalarının ana temasının “Bir Okul, Bir Dönem, Bir Ülke” olması kararlaştırıldı. Bir kitap ve bir belgesele de kaynaklık eden Notre Dame de Sion'un bu değerli arşivi, 20 Ocak 2006'dan itibaren, Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu'nda, meraklılarıyla buluşacak.