Türkiye’de büyük depremler üreten Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara Denizi bağlantı noktasının güneyinde kısa süre önce bulunan fay hattı ...
Abone olTürkiye’de büyük depremler üreten Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara Denizi bağlantı noktasının güneyinde kısa süre önce bulunan fay hattı incelenmeyi bekliyor. Balıkesirli jeoloji mühendislerinin tespit ettiği ve kısa süre önce haritası çizilen Havran-Balya-Balıkesir Fay Hattı’nın oluşumunun yüz bin yıl öncesine dayandığı ve diri fay hattı görünümü verdiği kaydedildi. Yeni fay hattının Marmara’da büyük bir depreme yol açıp açmayacağının ise inceleme yapıldığı takdirde ortaya çıkacağı ifade edildi.
Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Yenigün, Kuzey Anadolu fay hattının Marmara Denizi’ne bağlandığı noktada ikiye ayrıldığını ve bir ucun Manyas tarafına indiğini söyledi. Yenigün, yeni bulunan fay hattının da bunun güneyinde yer aldığını belirterek, "Balıkesir çevresinde yakın noktalarda bu fayın izlerini görmek mümkün ancak kamuoyunun dikkatini çekemediğimizden dolayı o fay izlerinin üzerine inşaat atıkları ve molozlar dökülüyor ve izler kayboluyor. Halbuki Amerika’da bir şehrin yanında fay izleri olsa orayı müzeye çevirirler" dedi.
FAY İZLERİNİ FOTOĞRAFLADILAR
Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Yenigün, kısa süre önce keşfedilen yeni fay hattının bilinmezliklerle dolu olduğunu ve en kısa zamanda incelenmesi gerektiğini söyledi. Yenigün, "Balıkesir’deki jeoloji mühendisleri, ’Biz fay izleri gördük, bunun diri fay olması lazım’ dedi. Ben de o zamanlar MTA Bölge Müdürüydüm. Jeoloji haritaları çizen MTA’dan emekli Ömer Emre Bey’i aradım. Kendisi geldi, 3 günlük bir araştırma yaptı. Bir süre önce de MTA’da bu haritalar yayınlandı. Bu haritalar daha öncekilerin üzerine yapılmış en iyi haritalardır ancak bu çalışma yetersiz, zaten haritadan da belli oluyor. Kesik kesik, fay uçları arasında bağlantı yok. Fayın istikameti Balıkesir Körfezi’nden başlıyor, kuzeybatıya uzanıyor, Balıkesir’de bükülüyor ve Kepsut yolunun 10. kilometresinin yakınlarından geçiyor. Acaba öyle midir? Yoksa farklı kırık hattı olabilir mi? Bunların çalışılması lazım" dedi.
Fay izlerini Kepsut yoluna giderek fotoğrafladıklarını kaydeden Kemal Yenigün, fay aynasının dahi ortada olduğunu söyleyerek inceleme yapılması için yetkililere seslendi.
BİLİM ADAMLARI SİYASİLERE SESLENDİ
Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası binasında çok sayıda jeolog ile birlikte açıklama yapan eski MTA Bölge Müdürü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Kemal Yenigün, siyasilere seslendi. Yenigün, "Böyle faylar Türkiye’nin birçok ilinde var ancak herkes kendi ilindeki fayın incelenmesini istiyor. Bu fay İzmir’de, Manisa’da ya da güçlü liderlerin olduğu bir ilde olsaydı çoktan incelenirdi. Balıkesir’in siyasilerinin bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor. Bu fayın acilen incelenmesi lazım. Bu fay hattının kaç büyüklüğünde deprem doğuracağını uzmanlar bilir. Jeoloji mühendislerinin hepsi fay üzerine ihtisas yapmaz. Haritayı çizen ve fay hattında kısa süreli incelemede bulunan Ömer Emre, bu fayın holosen olduğunu ve yüz bin yıl öncesine dayanan yapısı olduğundan söz etti. Bunların hepsinin incelenmesi gerekiyor" dedi.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI’NA YENİ KOMŞU HAVRAN-BALYA-BALIKESİR FAYI
Türkiye haritası üzerinde detaylı olarak bilgi aktaran Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Yenigün, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na dikkat çekerek, "Kuzey Anadolu Fay Hattı doğudan geliyor, Marmara Denizi yakınlarında açılmaya başlıyor. Bir kolu İstanbul yakınından Marmara Denizi’ne giriyor, diğer kolu Bursa’nın Gemlik ilçesine geliyor, denize giriyor ve sonra karaya çıkıyor. Edincik, Gönen Fayı burada zaten. Bunun altında Balıkesir fayı var. Bizim tek bir isteğimiz var. Hiç olmazsa bir noktada trenç açarak bu fayın incelenmesi ve özelliklerinin belirlenmesi lazım" şeklinde konuştu.
(İHA)