Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu, yurtlarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçilmesi için kolları sıvadı.
Abone olGençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu, yurtlarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçilmesi için kolları sıvadı.
Bakanlık'tan üst düzey bir yetkili, mağduriyet yaşanmaması için sisteme tüm yurtlarda aynı anda geçilmeyeceğini söyledi. Ranzalı sisteme de devam edileceğini belirten yetkili, “Yurt sayısı ve kapasiteleri arttıkça bazalı sisteme de yavaş yavaş geçilmiş olacak.” dedi.
Türkiye'de 3 milyon üniversite öğrencisi bulunuyor. Bunun 310 bini YURTKUR'a bağlı 347 yurtta barınıyor. Fakat mevcut yurtlar talebi karşılamadığı için her yıl binlerce öğrenci de yedek listede sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.
YURTKUR, talebi karşılayabilmek için 53'ü 2013 yılında olmak üzere toplam 208 yeni yurt daha yapma kararı aldı. Kurum bir yandan yeni yurt inşa ederek daha çok öğrencinin yurtlarda kalmasını hedeflerken diğer yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla öğrencilerin rahat etmesi için odalarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçmeye çalışıyor.
Bazı yurtlarda bazalı sisteme geçilse de henüz öğrencilerin büyük çoğunluğu ranzalı 6 ila 8'er kişilik odalarda kalıyor. Ancak yeni yurt inşaatları bitmeden bazalı sisteme geçilmesi mümkün görünmüyor. Mevcut 347 yurtta aynı anda bazaya geçilmesi halinde 80 bin öğrencinin açıkta kalma ihtimali gündeme gelecek. Bundan da en çok taşradaki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin etkileneceği belirtiliyor. Yurtlarda kalan öğrenciler ise ranzadan bazaya geçilmesine olumlu bakıyor. İstanbul'da bir yurtta 10 kişilik bir odada kalan üniversite 3. sınıf öğrencisi C.A., “Bazalı odada 3-4 kişi kalmak hepimizin hayali. İnşallah en kısa zamanda geçeriz.” diyor.
Yurt odalarında bazanın yanında çalışma masası ve banyonun da olması gerektiğini belirten üniversite son sınıf öğrencisi E.G., ise “Dört yıl boyunca tıkış tıkış odalarda kaldık. Biz 3-4 kişilik bazalı ve çalışma masası olan odalarda kalamadık. İnşallah bizden sonraki arkadaşlarımıza nasip olur. Öğrenciler daha rahat ders çalışma imkanına kavuşur.” diye konuştu. Tokat'ta öğrenim gören ve üniversiteden yeni mezun olan G.G. ise, “Birçok arkadaşımız yurtta kalmak için yedek listede sıra bekliyor. Eğer yeni yurt yapılmadan bazaya geçilirse yer sıkıntısı yaşanabilir.” ifadelerini kullanıyor.