BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Yurtbank cezaları onaylandı

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Yurtbank davasında sanıklara verilen hapis cezalarını onadı.

Abone ol

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner ve 8 sanık hakkında ''''off-shore hesaplar üzerinden bankanın aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık'' suçundan verilen hapis cezalarını onadı. Daire, zimmet suçundan verilen hapis cezasını Balkaner'in aleyhine, ''back to back'' kredilerle ilgili ''dolandırıcılık'' suçundan verilen hapis cezasını zaman aşımı nedeniyle bozdu.

Yargıtay 7. Ceza Dairesince Ceza Genel Kurulu salonunda yapılan duruşmayla, temyiz başvuruları karara bağlandı. Daire, Yurtbank'ın hakim hissedarının, ''grup firmalarından olan Üçem şirketine kaynak aktarımı amacıyla konut kredisi adı altında tahsis edilmemesi gereken kredinin tahsisini sağlamak ve bu kredilerin back to back yöntemiyle grup firmalarına tahsisi suretiyle dolandırıcılık'' suçundan Balkaner'in de aralarında bulunduğu 23 sanık yönünden verilen mahkumiyet kararlarını, suçun zaman aşımı süresinin dolduğuna işaret ederek bozdu.

Daire, ''off-shore hesaplar üzerinden bankanın aracı olarak kullanılması suretiyle'' dolandırıcılık suçundan sanıklar Balkaner, Süleyman Ekiz, Bayram Eser, Mustafa Nihat Yurdakök, Özcan Kaşlıoğlu, Cantürk Dedeoğlu, Ahmet Uğur Balkaner, Engin Aras ve Murat Yanık hakkında verilen hapis cezası kararlarını onadı.

''ZİMMETE GEÇİRİLEN PARA AYNEN İADE EDİLMEMİŞ''

Daire, ''inançlı işlemler'' nedeniyle bankanın malvarlıklarını ''zimmetine'' geçirme eyleminden verilen mahkumiyet kararını ise Balkaner'in aleyhine bozdu. Zimmete geçirilen paraların aynen iade edilmediği veya uğranılan zararın tamamen tazmin edildiği gözetilmeden, Bankalar Kanunu'ndaki indirim maddesinin uygulanamayacağına işaret eden daire, meydana gelen zararın ödettirilmesine karar verilmemesini de yasaya aykırı buldu. Daire ayrıca, sanık Balkaner'e verilen adli para cezasının da az olduğuna hükmetti. Daire, Balkaner'in avukatının tahliye talebini reddetti. Yargıtayın bu kararından sonra sanıklar, bozulan hükümler yönünden yerel mahkemede yeniden yargılanacak. Mahkeme, bu konudaki ilk kararında direnirse dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gelecek.

YEREL MAHKEMENİN KARARI

Ali Avni Balkaner, ''tahsis edilmemesi gereken kredinin tahsisi suretiyle dolandırıcılık'' suçundan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis ve 260 bin 400 YTL adli para cezasına çarptırılmıştı. Bu mahkumiyet zaman aşımı yönünden bozulmuş oldu. Balkaner ''zimmet'' suçundan 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve 555 bin 500 YTL adli para cezasına çarptırılmıştı. bu hüküm ise sanık aleyhine bozuldu. Ali Avni Balkaner ''off-shore hesaplar üzerinden bankanın aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık'' suçundan 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 520 bin 800 YTL adli para cezasına mahkum edilmişti. Bu hüküm ise onandı.