BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,60
ALTIN 2.961,90
HABER /  GÜNCEL

Yurt dışına çıkacaklar dikkat!

Almanya'da 26 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni pasaport kanunu ile yurtdışına çıkacak her bebek veya çocuk için ayrı bir pasaport çıkartılması zorunlu hale getirildi

Abone ol

Daha önce annelerinin pasaportlarına kayıtlı olarak yurt dışına seyahat edebilen bebek ve çocuklar için artık ayrıca bir çocuk pasaportu veya uygun yaşta olan çocukları için normal bir yetişkin pasaportu çıkartılması gerekecek.

Yurt dışında seyahate çıkmayı planlayan aileler, çocuklarının ayrı bir pasaport sahibi olmaları gerektiğini unutmamalılar. Bild gazetesine konuşan seyahat uzmanı Sabine Fischer Volk, ''Geçerli pasaportu olmayan çocuklar gümrükten geçemezler.'' ifadelerine yer verdi.

ÇOCUK PASAPORTU (KINDERPASS)

Doğumdan itibaren yurt dışına çıkacak bebeklerin ilk fotoğrafıyla birlikte çıkarılıp 12 yaşını tamamlamasıyla geçersiz oluyor. Çocuk pasaportunda bebeğin ilk fotoğrafı kullanılıyor ve ilk kez düzenlenen bu belge 6 yaşına kadar geçerli oluyor. Ardından altı yaşına gelen çocuğun aktüel fotoğrafıyla birlikte bir kez daha 6 yıllığına uzatılabiliyor. Toplamda 12 yıl dolduktan sonra pasaport geçersiz oluyor ve yetişkinlerin kullandığı normal bir pasaport çıkartmak gerekiyor.

Çocuk pasaportları belediye binalarındaki (Rathaus) ilgili dairelerden (Bürgerbüro) 13 euro karşılığında düzenletilebiliyor. Elektronik ve güvenlik bilgileri gerekmeyen bu pasaport belediye bünyesinde birkaç dakika içinde hazırlanabiliyor. Yurt dışına seyahate gidecek bebek yada çocukların kedilerine ait bu pasaportlarının bulunması gerekiyor. Aksi halde yurt dışını çıkamıyorlar.

NORMAL PASAPORT (REISEPASS)

12 yaşını doldurmuş çocuklar, yetişkinlerin sahip olduğu bu pasaportu alabiliyor. Ama çocuğun velileri isterse çocuk 12 yaşına gelmeden de yetişkin pasaportu çıkartılabiliyor. Bu pasaport türünde iki adet parmak izi de dahil olmak üzere pasaportun sahibinin kimlik bilgilerini içeren bir çip yer alıyor. 24 yaşına kadar her 6 yılda bir uzatılması gereken bu pasaport türü 24 yaşından sonra 10'ar yıllığına uzatılabiliyor.

Söz konusu pasaport Almanya genelinde merkezi bir kurum tarafından hazırlandığı için pasaportu çıkartmak 4 ila 6 hafta arasında sürebiliyor. 24 yaşına kadar geçerli olacak bu elektronik pasaportları çıkartmanın maliyeti 37,50 euro. Ancak acilen pasaport çıkarılması gerekli olursa bu süre birkaç güne inebiliyor. Ancak bunun için ilave olarak 32 euro ekspres ücreti ödemek gerekiyor.

HÜVİYET CÜZDANI (PERSONALAUSWEIS)

Almanya içinde kullanılmak üzere çıkarılan kimlikleri kapsıyor. Kanunen 16 yaşından büyük Alman vatandaşlarının kimliklerini beraberinde taşımaları gerekiyor. Eğer çocuğun velileri isterse daha erken yaşta da kimlik çıkartılabiliyor. 24 yaşına kadar geçerli oluyor ve 6 yılda bir uzatılabiliyor. Belediye binasındaki ilgili daire (Bürgerbüro veya Meldebehörde) tarafından çıkarılan kimliklerin ücretleriyse 22,80 euro olarak belirlenmiş durumda. Bu tür bir kimlik çıkarmak içinse üç yada 4 haftalık bir bekleme süresini göze almak gerekiyor. Pasaportlardaki gibi süresi uzatılmıyor. 24 yaşına kadar 6 yıllık kullanım süresi dolduğunda sahibinin güncel fotoğrafıyla birlikte yenileniyor. 24 yaşından sonra da 10 yılda bir yenileniyor.