BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.031,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Yurt dışına 40 dede gönderiliyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı yurt dışında yaşayana Alevi vatandaşların isteği üzerine önemli bir adım attı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurt dışında yaşayan Alevilerin talepleri doğrultusunda bu yıl 45 Alevi dedenin görevlendirilerek yurt dışına gönderildiğini söyledi.

SEMAH EKİBİ GÖSTERİ YAPTI

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Muharrem ayı iftar programı Ankara'da yapıldı. İftara Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Başkanı Haşim Kılıç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, MHP Milletvekili Koray Aydın, SP GİK üyesi Fatih Erbakan, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, birçok siyasetçi ve tanınmış isim katıldı. Duaların edilmesinin ardından iftar yemeğine geçildi. Bursa'dan gelen bir ekibin söylediği ilahiler eşliğinde semazen gösterisi yapıldı. Ardından semah ekibi gösteri sundu.

TEKKE VE ZAVİLEYELER KALDIRILIYOR MU?

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında komisyona birçok rapor sunduğunu belirten dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, "Yeni anayasada Tekke ve Zaviyeler Kanunu kesinlikle kaldırılmalı." dedi.

BİRBİRİMİZDE BARIŞ İÇİNDE KONUŞACAĞIZ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdan ise kalbi olan herkesin dağlandığı, yüreği olan herkesin incindiği matem ayında bir Muharrem iftarında bir araya geldiklerini belirtti. Bozdağ, "Hz. Hüseyin'in şehit edildiği bir tarihsel olayda Muharrem'in değerini anlam ve önemini bir kez daha hatırlamak durumundayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ön yargıların insanları teslim aldığını belirten Bozdağ, "Sünni inanışa sahip kardeşlerimizin bazı ön yargıları, ön kabulleri var. Bir konu konuşulurken ön yargı duvarı gelip duruyor. Alevi kardeşlerim bazı değerlendirmelerde bulunurken onun gözünün önüne baştan ön yargı duvar ön kabul duvarı gelip dikiliyor. Biz duvarların arkasından birbirimize konuşamayız. Artık bu duvarları yıkmalıyız. Duvarları yıkacağız yüz yüze birbirimize konuşacağız. Birlikte çalışacağız, birlikte arayacağız, birlikte doğruları asli kaynaklarından alacağız. Biz bunu yaptığımız zaman daha iyi noktalara geleceğiz." diye konuştu.

Dünya görüşlerinin, ideolojik bir takım yaklaşımların başka yaklaşımlar üzerine ikame edilmeye çalışıldığında o yaklaşımların yok olmadığını vurgulayan Bozdağ, "Tarikatlar yasaklandı; yok oldu mu tarikatlar? Tekke ve zaviyeler kapatıldı; bitti mi dergahlar? Zikirler olmuyor mu, ayinler olmuyor mu? Başka işler yapılmıyor mu? Hepsi yapılıyor. Hiçbirisi yok olmadı, hepsi varlığını devam ettiriyor. Devlet bunu bilmiyor mu? Biliyor. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak devletin birinci vazifesidir. Biz ihtiyaçları görüp onu gidermekle mesulüz. Vatandaş bize bu noktada yetki veriyor. Sorunları göreceğiz ve bu sorunlara beraber çözüm arayacağız. Önümüzdeki zaman içinde bu noktalarda önemli adımları birlikte atacağız." açıklamasında bulundu.

ARAMIZDAKİ BARİYERLERİ KALDIRDIK

Alevi çalıştayların da konunun muhatapları ile yüz yüze ilk defa bir araya gelindiğini kaydeden Bozdağ, "Farklı düşüncelerden medya, siyaset, üniversite ve diğer alanlardan isimler bir araya geldi. Ne yapmamız lazım, hangi adımları atmamız lazım denilerek ilk defa yüz yüze konuşuldu. Önemli bir faaliyeti yaptık. Bir araya gelmeyi engelleyen bariyerleri kaldırdık." şeklinde konuştu.

Orta öğretimde müfredatta Alevi inancını anlatan kısımları Alevi önderlerinin biraya gelerek yazdığını ve kitaplara konulduğunu anlatan Bozdağ, şunları söyledi: "Sivas'ta masum kardeşlerimizin ölmesi ile sonuçlanan Sivas'ın o kötü hadisesinden sonra çok ızdıraplar yaşandı. Konuşuldu hep Madımak Oteli ile ilgili ama bir türlü adım atılamadı. Bir araya geldik, oturduk, istişare ettik, sonra anlaştık, orayı kamulaştırdık ve bir kültür merkezine dönüştürdük. Orayı da kardeşlerimizin istediği şekilde yeniden dizayn ettik."

"17 ALEVİ KLASİĞİ TÜRKÇEYE ÇEVRİLDİ"

Alevi klasiklerinden 17 tanesini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkçeye çevirdiğini hatırlatan Bozdağ, "Hem de Alevi bir profesör olan Osman Eğri kardeşimizin asıl orijinal metni bir tarafa koyarak, onun yanına da bugünkü Türkçe metni koyarak, isteyen aslından okuyarak, isteyen de Türkçesini tercüme etti ve bugün yayınladık. Bu noktada çalışmalarımız devam edecek. Yurt dışında yaşayan Alevilerin talepleri doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığımız oraya Alevi dedelerinden görevlendirmeler yaptı. Bu sene 45 Alevi dede görevlendirildi. Önümüzdeki zamanlar içerisinde bu talepler konusunda adımlarımız ve yapacaklarımız olacak. Hükümet olarak bu konuyu dert edindik ve dert edinmeye bu derdi çözmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.