Adana Yüreğir Belediyesi yeni yıla girerken ani bebek ölümlerine karşı çalışma başlattı.
Abone olDünyada bebek sağlığı konusunda önemli bir sorun teşkil eden ani bebek ölümlerine karşı yeni yıla girerken önemli bir sosyal farkındalık çalışması Adana Yüreğir’de gerçekleşti.
BAŞKAN MAHMUT ÇELİKCAN KOLLARI SIVADI
Yüreğir Belediyesi 2016 yılanının ilk saatlerinde Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yöreye özgü Kaynar adı verilen şerbet ikramı ile birlikte yeni anne ve babalara bebeklerini ani bebek ölümlerine karşı korumak için alacakları tedbirler konusunda bilgilendirildi. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, yıl boyunca yenibebek sahibi olan annelere, özel eğitim büroşürlerinin yıl boyunca dağıtılarak eğitim faliyetlerinde bulunacaklarını açıkladı.
4 YILDA 14 BİN BEBEĞE 'HOŞGELDİN BEBEK' PROJESİ İLE ULAŞTILAR
4 yılda 14 bin bebeğe ‘Hoşgeldin Bebek’ projesi ile ulaşan Yüreğir Belediyesi, 2016 yılında projenin ana temasını ülkemizde önemli bir sorun teşkil eden ani bebek ölümlerine karşı mücadele yılı olarak belirledi.
YENİ YILA SAATLER KALA KAYNAR ŞERBETİ HAZIRLANDI
Etkinlik için yeni yıla saatler kala, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde standt kurulup Kaynar Şerbeti hazırlamak için gügümlerin altı yakıldı, hastane girişi balonlarla süslendi. Adana ve civarında anne sütünü artırdığı, anne sütünden bebeğe geçerek bebeklerde gaz sıkışmalarını önlediği bilinen şifalı Kaynar Şerbeti hazır olduğunda ise doğum için geceyi hastanede geçiren anne adayları ve hasta yakınlarına ikram edildi.
Hazırlanan Kaynar Şerbeti ile doğum yapmış anneleri ziyaret eden Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, bebekleri basit önlemlerle ani ölüm risklerinden korumanın yollarını anlatan eğitim büroşürleri verip bilgilendirdi.
Basit önlemlerle bebeklerimizi koruyalım
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Belediyeler nasıl yol, kaldırım yapıyor ve kentin temiz olması için çabalıyorsa, sosyal belediyeciliğin görevi olarak da vatandaşın hem mutlu hem de acı günlerinde yanında olmalı.
Bu anlamda, yeni evlenen gençlerimizin hep yanında olduk. 4 yıl önce yeni doğan bebeklerimize ‘Hoş Geldin Bebek’ projesini hayata geçirdik. Bebeklerimizi, imkânlarımız ölçüsünde ihtiyaçlarına katkı sağlayıp anne ve babalara temel ebeveyni eğitimleri verdik. Bu yıl, tüm dünyanın sorunu olan ani bebek ölümlerine karşı sosyal farkındalık çalışmaları yapmayı ve eğitim faliyetlerinde bulunmaya karar verdik. 9 ay büyük bir sabırla yavrusun karnında taşıyan annenin evladını büyütürken yaşayabileceği ve maalesef zaman zaman bebeklerin ölümüyle sonuçlanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak için küçük ama hayat kurtaran bilgilerin yer aldığı broşürler hazırladık. Basit küçük bilgilerin bebeklerin hayatı için ne denli önemli olduğunu biliyoruz.
İlk etapta broşürle başladığımız bu eğitim çalışmalarını farklı alan ve mekanlarda devam ettirmeyi planlıyoruz. Hiç bir bebemiz ölmesin, anneler üzülmesin istiyoruz” dedi.
Adana’da yılın ilk bebeği etkinliğin gerçekleştiği Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğdu. Saatler 00.02 gösterirken 5 saattir hastanede doğum bekleyen Dilek Moren’in doğum haberi geldi. Belediye Başkanı Çelikçan, ismi Ercan konulan bebeğe altın takarak ‘Hoşgeldin’ dedi.
Ani bebek ölüm oranları gelişmemiş ülkelerde ürkütücü
Gelişmiş ülkelerde ABÖS ( Ani Bebek Ölümü Sendromu) , prematüre ve düşük doğum ağırlığına bağlı hastalıklar ve doğumsal anomalilerden sonra süt çocukluğunda rastlanan en sık ölüm nedeni olarak kabul ediliyor. 1-12 ay arası ölümlerin %35-55’inden sorumlu olan ABÖS’un Türkiye’deki sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte gelişmiş ülkelerde sıklık 1000 canlı doğumda 0.8 olarak verilirken, az gelişmiş ülkelerde oranın 2-3 katına kadar çıktığı biliniyor.
BEBEK ÖLÜMLERİNE KARŞI ÖNLEMLER
Ani bebek ölümlerini engellemek için alınabilecek önlemler
1. Bebekler sırt üstü yatırılmalıdır
Sağlıklı süt çocukları, doğumdan sonraki süreçte sırtüstü yatırılmalıdır. Yan yatmayı seven bebekler için, yüzüstü pozisyona dönme ihtimalini azaltmak için altta kalan kol öne getirilmelidir. Ancak daha iyisi, yan yatış pozisyonu tercih edilmemelidir. Amerikan pediatri akademisi 1992 yılında açıkladığı sağlık politikasında; sağlıklı bebeklerin uyku sırasında sırtüstü yatırılmasını önermiş ve bu şekilde 4 yıl içinde Amerika’da “ani bebek ölümü sendromu” sıklığı % 40 azaltılmıştır.
2. Bebekler sert yatakta yatırılmalıdır
Bebekleri yumuşak yatak, yastık, yorgan veya hayvan postu gibi yüzeylere yatırmak doğru değildir. Yatak, karyolaya uyumlu olmalı, yatak-karyola arasında bir parmak ya da 2 cm'den daha fazla aralık olmamalıdır. Karyola parmaklıkları arasında 2 parmak ya da 5 cm genişliğinden fazla mesafe bulunmamalıdır. Ani bebek ölümü vakalarının % 30’undan bebeğin uygun olmayan yerlerde yatırılması sorumlu tutulmaktadır.
3. Bebeklerin anne-baba ile birlikte yatması engellenmelidir
Ebeveyn yatakları bebek için uygun malzemeden olmadığı gibi, sigara dumanı ile temas ve anne- babanın ağırlığı altında kalma gibi riskleri olması nedeni ile kesinlikle önerilmemektedir.
4. Bebeklerin yatağında kumaştan yapılmış oyuncaklar bulundurulmamalı ve uyurken yüzleri örtülmemelidir. Yatak çarşafları gergin ve temiz olmalı, battaniye kullanılacak ise yatağın altına sıkıca tespit edilmeli ve çocuğun ancak göğsüne kadar örtülmelidir. Uyku tulumu kullanılması düşünülebilir.
5. Annenin sigara içmesi engellenmelidir
Ani bebek ölümü sendromu ile ilgili yapılan tüm araştırmalar; hamilelikte ve doğum sonrasında sigara kullanımının riski arttırdığını açıkça ortaya koymaktadır. Annenin gebeliğinde sigara içmesinin ani bebek ölümü riskini 3.4 kat arttırdığı bilinmektedir. Hamilelikte sigara içilmesi ayrıca erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini de arttırmaktadır.
6. Aşırı sıcak önlenmelidir
Çocuklar hastalık anında bile aşırı ısınmaya neden olmayacak şekilde giydirilmelidir. Özellikle yüzüstü yatan, çok giydirilen ve battaniye ile örtülen bebeklerde ani ölüm riski artabilmektedir. Bu nedenle bebekler uyurken hafifçe örtülmeli ve ideal oda ısısı sağlanmalıdır.
7. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir
Kesin kanıt olmamakla birlikte, bazı çalışmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerde ani ölüm riskinin daha az olduğu gösterilmiştir. Anne sütü ile beslenenlerde enfeksiyon hastalıklarının daha az görülmesi ve anne-bebek arasındaki yakın ilişkinin ABÖS riskini azaltabileceği düşünülmektedir.
Kaynar Şerbeti nedir?
Kaynaklara göre Lokman Hekim’in yaşadığı bölge olan Misis Antik Kenti’nin de yer aldığı Yüreğir’de yüzlerce yıllık bir gelenek olan Kaynar Şerbeti, tarihi bilgiler ışığında aslına uygun olarak yeniden kaynatılacak. Bölgenin 9 bin yıllık tarihinden gelerek Anadolu’ya yayıldığı düşünülen ancak günümüzde, formülü ve içeriğinde değişikliklere uğrayan Kaynar Şerbeti yeni doğum yapan annelere şifa vermesi için kaynatılırdı. Kaynar Şerbeti, annenin sütüyle bebeğe geçer ve günümüzde ani bebek ölümlerinde önemli bir etken olan bebekteki gazın atımında fayda sağlar. Annenin sütünün besleyici özelliklerini ve miktarını artmasına yardımcı olur. Günümüzde uğradığı değişiklikler sonucu birçok insanın ‘Lohusa Şerbeti’ denilen içecekle özdeştirdiği tarihi Kaynar Şerbeti aynı zamanda bölgede kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi ile de ünlü.