BIST 9.951
DOLAR 35,39
EURO 36,56
ALTIN 3.018,57
HABER /  GÜNCEL

Yüreğimizi yakan açıklama

Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi’nin resmi verilerine göre, Türkiye genelinde son 10 yılda 110 bin 453 hektar büyüklüğünde orman...

Abone ol

Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi’nin resmi verilerine göre, Türkiye genelinde son 10 yılda 110 bin 453 hektar büyüklüğünde orman yangınlarla yok oldu.
Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama ile Çevre Çalışma Grupları, orman yangınlarını önleme konusunda daha etkin önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Kent Konseyi’nce yapılan açıklamada, özellikle kundaklama sonucu çıkarılan yangınların önlenmesi için artırılacak denetimlerin yanı sıra cezaların da caydırıcı nitelikte olması gerektiği vurgulandı ve yanan alanlarda her ne şekilde olursa olsun kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Kumluca Adrasan’da önemli bir çevre felaketine yol açan yangının 18 saat sürdüğüne işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: "Antalya halkı olarak, yanan Adrasan ormanının imara açılması endişesini taşımaktayken Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ün, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk’ün söz konusu alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyeceği ve orman alanının rehabilite edileceği hususunda beyanatları bir ölçüde olsun yüreklerimizi ferahlatmıştır."
Yanan ormanların rehabilite edilmesinin, üst düzeyde önem teşkil etmekte olduğuna da işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı. "Ormanlarımızı korumada öncelikli olan, yangın oluşmadan önce orman ekosistemi ve turistik tesisleri ile bütüncül bir şekilde planlanacak tedbir amaçlı çalışmaların hayata geçirilmesidir. Adrasan orman yangını, ülkemizde ve bölgemizde gerçekleşen ne ilk ne de son orman yangınıdır. Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi’nin resmi verilerine göre, ülkemiz genelinde son 10 yılda 110 bin 453 hektar büyüklüğünde ormanımız yangınlarla yok olmuştur. Bu yangınların yüzde 23’ü Antalya’da gerçekleşmiştir. Kentimiz, orman yangınlarında diğer illerimiz arasında birinci sıradadır."
Yapılan açıklamada, alınması gereken önlemlerle ilgili öneriler şöyle sıralandı:
“Her türlü planlamada kızılçam gibi türlerden oluşan ormanların üst düzeydeki yanıcılığının göz önünde bulundurulması. Ormanlarda ateş yakılmasına ve ormanlık alana atık dökülmesine müsaade edilmemesi. Bölge halkının eğitimine üst düzeyde önem verilmesi. Ormanlarda gözetleme kuleleri oluşturulması ve görev yapacak personelin eğitimine önem verilmesi. Havadan müdahale ekiplerinin daha etkin hale getirilmesi. Yeniden ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak bitki türlerinin yangına dayanıklı türler arasından seçilmesi. Orman içi veya orman çeperinde yer alan turistik tesisler için projelendirme aşamasından başlayarak altyapı çalışmaları, mimari elemanların malzeme seçimi, yapısal ve bitkisel peyzaj düzenlemeleri, alternatif ulaşım yolları.”
(İHA)