Yunanistan'da seçimi kazanan radikal solcu Syriza'nın lideri Aleksis Tsipras ülkenin yeni Başbakanı olarak yemin etti. Kabinenin yarın açıklanması bekleniyor.
Abone olKemer sıkma politikalarına karşı çıkan sağcı Bağımsız Yunanlar partisi ile ittifak yapan radikal solcu Syriza'nın lideri Aleksis Tsipras ülkenin yeni Başbakanı olarak yemin etti. Kabinenin yarın açıklanması bekleniyor.
Tsipras ve seçimlerde oyların yüzde 36'sından fazlasını alan Syriza, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ülkeye verilen 240 milyar euroluk yardım paketinin şartlarını yeniden müzakereye açmayı hedefliyor.
Mali yardım karşılığında sert kemer sıkma önlemleri talep edilmesine karşı çıkan Syriza, büyümeye odaklı politikalar için kamu yatırımlarına izin verilmesi gerektiğini savunuyor.
Yemin töreni için Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın huzuruna çıkan Tsipras'ın yeni kabineyi yarın açıklaması bekleniyor.
300 sandalyelik yeni parlamentoya 149 milletvekili ile girecek olan Syriza, 13 vekille mecliste temsil edilecek olan sağcı Bağımsız Yunanlar partisiyle koalisyon anlaşmasına vardı.
Bağımsız Yunanlar Partisi Başkanı Panos Kammenos, Syriza lideri Aleksis Tsipras ile görüşmesinin ardından demişti.
'Mali işkence'
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardım paketleri karşılığında talep ettiği kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Syriza'nın zaferi, Yunanistan'ın Euro bölgesindeki geleceğiyle ilgili kaygılar doğurmuştu.
Syriza'nın Mali Planlama yetkilisi Giorgos Stathakis bugünkü açıklamasında, yeni hükümetin Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan troykayla görüşme planları olmadığını, onun yerine doğrudan hükümetlerle masaya oturmayı düşündüklerini söyledi.
Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı olması beklenen Yanis Varufakis de BBC'ye yaptığı açıklamada, 'kemer sıkma rejiminin Yunanistan'ı borç sömürgesine dönüştüren bir tür işkence politikası olduğunu' ifade etti. Syriza lideri Tsipras, seçim vaadinde ülkenin 240 milyar euro'luk kurtarma paketini yeniden müzakere edeceği ve Yunanistan'ın 'onurunu yeniden inşa edeceği' sözünü vermişti.
Bazı Avrupalı liderler Yunanistan'ın yeni yönetiminin 'ülkenin daha önceden imzaladığı anlaşmalara uyması gerektiği' yorumunu yapıyor.
Almanya Merkez Bankası Bundesbank Başkanı, Jens Weidmann, "Yeni Yunanistan hükümetinin tutamayacağı ve ülkenin kaldıramayacağı sözler vermemesini umduğunu" söyledi.
Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveld de VRT televizyonuna yaptığı açıklamada "Yunanistan'ın para birliği kurallarına saygı duyması gerektiğini" belirtti ve yine de bazı esneklikler tanınabileceğini ifade etti.
BBC'ye konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da, Syriza'nın sözlerinin yerine getirilmesinin çok zor olduğunu ve euro bölgesinin mevcut talepleriyle uyumlu olmadığını dile getirdi.
İtalya'nın AB Bakanı Sandro Gozi ise diğer liderlere kıyasla daha iyimser yaklaştı ve "Avrupa'da büyüme, yatırım ve işsizliğe karşı mücadeleye doğru bir değişim için yeni fırsatlar olduğundan" bahsetti.