Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı, ellerinde ekim ayına kadar yetecek nakit para kaldığını açıklaması dünya piyasaları salladı.
Abone olYunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Filippos Sachinidis'in ellerinde ekim ayına kadar yetecek nakit para kaldığını açıklaması dünya piyasaları salladı.
Yunanistan'ın geçen hafta sonu iflasını açıklayabileceği söylentisi gerçeklik kazanmasa da başta Almanya olmak üzere piyasalar 'Yunan iflası'nı yüksek sesle konuşmaya başladı. Alman Die Welt gazetesine konuşan Alman Başbakan Yardımcısı Philipp Roesler da, Euro'nun istikrarı için artık tabuların ortadan kalkması gerektiğini, bu tabulara Yunanistan'ın iflasının da dahil olduğunu söyledi. İktidar ortağı Hür Demokratların lideri Christian Lindner ise Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terk etme ihtimalini gözardı etmediğini ifade etti.
Yunan Maliye Bakanlığı'ndan Sachinidis'in yaptığı açıklama, ülkenin Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelecek 8 milyar euro'luk kredi dilimine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösterdi.
TAKSİCİLER 48 SAATLİK YENİ GREV KARARI ALDI
Yunanistan'da, mali krizle mücadele çerçevesinde uygulamaya konulan reformlara itiraz eden birçok sektörde protesto eylemleri sürerken, hükümetin dün açıkladığı yeni önlemler muhalefet partileri ve toplumun büyük kesiminin sert tepkilerine neden oldu.
Siyasi partiler yaptıkları açıklamalarında, mali krizle mücadelede başarısızlıkla suçladıkları hükümetin, sürekli tekrarladığı "iflas ve drahmi'ye yeniden dönüş" açıklamalarıyla Yunan halkını daha çok korkutmaya çalıştığını öne sürerek, taşınmaz mal varlıklarına getirilen yeni vergilerin, vatandaşları evlerini yeniden satın almaya mecbur ettiğini iddia ettiler.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE), vatandaşları, yeni getirilen vergileri ödememeye çağırırken, Yunanistan taşınmaz mal varlığı sahipleri derneği başkanı Stratos Papadias da hükümetin mal varlıklarına getirdiği ek vergilerle mal sahiplerini "en sefil biçimde" cezalandırdığını kaydetti.
GREVLER SÜRÜYOR
Bu arada, hükümetin ekonomi politikasına itiraz eden birçok sektörde protesto eylemleri sürerken, reformlar çerçevesinde "mesleklerinin serbestleştirilmesini" protesto eden taksiciler bugünden itibaren 48 saatlik yeni bir grev kararı aldı.
Yunan basınında çıkan haberlerde, gümrük memurlarının bugün başlayan 48 saatlik grevin yanı sıra işten çıkarmaları protesto eden temizlik işçileriyle toplu ulaşım sektörü çalışanlarının da günün belirli saatlerinde iş durdurma eylemi yaptığı belirtildi.
Ülkenin dört bir yanında düzenlenen protesto eylemlerinin yaşamı zorlaştırdığı kaydedilen haberlerde, ekonomik kriz nedeniyle okullardaki olumsuz durumu protesto eden öğretim üyelerinin de 22 Eylül'de 24 saatlik grev yapma kararı aldığı, gelecek günlerde birçok sektör çalışanının da toplu grev kararı almak için toplantılar yapacağı ifade edildi.