BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,48
ALTIN 3.004,04
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan'ı kurtarma paketi tamam

Yunanistan sonrası kısa vadede yaşanan olumlu hava İspanya'daki belirsizlikler nedeniyle tersine dönebilir

Abone ol

Avro Bölgesi Maliye Bakanları Yunanistan'ın kurtarma paketi koşullarını iyileştirme konusunda anlaştı.

Bakanlar Yunanistan'ın kredi faizini euribor yüzde 1,5'ten euribor yüzde 0,5'e çekerken, Yunan bonoları için bir geri alım planı öngörüyor.

Anlaşmadan sonra Yunanistan aralık ayında 34,4 milyar avroluk kredi dilimine ulaşabilecek.

Eurogroup açıklamasına göre, Yunanistan'da kamu borcunun milli gelire oranı 2012'deki yüzde 190'dan 2016'da yüzde 175'e, 2022'de ise yüzde 110'un altına düşeceği tahmin ediliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, pakette IMF'in tepkisini çeken ve tutturulamayacak olan borç/GSYH oranının ötelenerek daha da iddialı hale getirildiğine dikkati çekti.

Üzerinde anlaşmaya varılan Yunanistan paketinde iki konunun altını çizen Manukyan, bunlardan ilkinin borç/GSYH oranının düşürülmesine yönelik hedef değişikliği, ikincisinin ise Yunanistan'a verilecek kredi faiz oranının 100 baz puan indirilmesi olduğunu belirtti.

Manukyan, IMF'in tepkisini çeken 2020'de borç/GSYH oranının yüzde 120'nin üzerine olma konusunun, hedefi 2 yıl öteleyerek daha iddialı bir hale getirildiğine değinerek ''Borç/GSYH oranının 2016 için yüzde 175, 2020 yılı için yüzde 124, 2022 yılı için ise yüzde 110'dan daha düşük bir seviye olması hedeflendi. Yani tutturulamayacak bir hedef 2 yıl öteye ötelenerek daha da iddialı bir hale getirildi.''

Pakette daha ilginç olanın ise Yunanistan'a kullandırılacak kredinin faizinde yapılan indirim olduğunu ifade eden Manukyan, değerlendirmesine şöyle devam etti:

''Kredi faizinin euribor 150 oranında 100 puanlık indirime gidilmiş, yani euribor 50 faiz ile kredi verilecek. Şu anda ne İtalya ne de İspanya piyasadan bu orandan borçlanabilir. Çok daha yüksekten borçlanıyorlar ve çok daha düşükten satıyorlar. Özel sektörde olsa sanırım sene sonu performans değerlemesi pek olumlu olmazdı.''

Pakette bonoların piyasadan geri alınması yönündeki karara da değinen Manukyan, bunun neredeyse bir aydır konuşulduğunu ve piyasada çoktan fiyatlandığını dile getirerek değerlendirmesini şöyle bitirdi:

''Böylece Yunanistan konusu bir kez daha ötelendi. Bu gelişmeye bakarak avro almaktansa ABD'deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri takip ederek kurun ve paritenin yönü üzerinde bir karar vermeyi tercih ederim.''

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu, Avro Bölgesi ekonomisinin son durumda ele alındığında Yunanistan'a odaklı bir süreç yaşadığını belirterek, ''Avrupa Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan'a 34,4 milyar avroluk kurtarma kredisi diliminin serbest bırakılması konusunda anlaşılması piyasalar tarafından olumlu karşılanarak avro/dolar paritesinde 1,3005 dolaylarına varan alımlar etkili olsa da, paritede son bir haftadır süregelen yükselen trendin ivmesinde bir miktar zayıflama olduğunu ve dinlenme aşamasında bulunduğunu görmekteyiz'' dedi.

Toplantıda alınan kararların detaylarına ilişkin ise Batu, Yunanistan'ın borcunun GSYH'ya oranının 2020'ye kadar yüzde 124'e çekilmesi hedeflendiğini, daha önce belirlenen hedefin yüzde 120 olduğunu da dikkate alındığında orta ve uzun vadede büyük bir farkın olmadığının söylenebileceğini ifade etti.

Batu, şunları kaydetti:

''Son bir yıllık periyotta başta Yunanistan olmak üzere sorunlu Avrupa ülkelerine yapılan desteklemelerin kısa vadede pozitif sonuçlar verse de orta vade de olumlu seyrini yitirdiğinde ve bu bağlamda sürdürülebilir ekonomik gelişmenin sağlanamadığı takdirde felaket senaryoları tekrar ön plana çıkabilir.''

HAVA TERSİNE DÖNEBİLİR

Yunanistan sonrası kısa vadede yaşanan olumlu havanın İspanya'daki belirsizlikler nedeniyle tersine dönebileceğini dikkati çeken Batu, ''Geçtiğimiz günlerde İspanya'nın en önemli özerk bölgelerinden birisi olan Katalonya'da gerçekleşen yerel seçimlerde bağımsızlık yanlılarının galip gelmesi sonrası İspanya'da yaşanan siyasi belirsizliğinin tekrar ön plana çıkarak yardım talebinin ileriki tarihlere ertelenebileceği yönündeki endişeler halen etkisini sürdürmekte'' dedi.

Batu, ''İçerisinde bulunulan son bir ayda olumsuz sonuçlanan İspanya TÜFE ve sanayi üretimi verilerinin de, orta vadede İspanya sorununun devam edebileceği yönünde sinyaller vermektedir'' dedi.